Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?

Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?


Heeft uw woning een schuin dak, dan verdient het aanbeveling om uw dak  extra te isoleren. Waarom? Omdat u er op deze manier voor zorgt dat er veel minder warmte- en energieverlies optreedt. Dit zal u op jaarbasis aanzienlijk aan stookkosten schelen, plus het is ook een stuk milieuvriendelijker in verband met een verminderde CO2-uitstoot.

Maar voor u aan de slag kunt gaan, zult u allereerst een beetje informatie moeten vergaren over de werkwijze, de producten en bepaalde handige tips. Sommige isolatiematerialen zijn beter dan andere voor schuine daken. Ook zal de keuze voor een bepaald isolatiemateriaal u meer vertellen over de uiteindelijke prijs van de klus.

In dit artikel vertellen wij u in ieder geval iets meer over de beste isolatie voor een schuin dak en hoe u te werk kunt gaan.

Welke isolatiematerialen kunt u gebruiken voor een schuin dak?

De verschillende isolatiematerialen die u kunt gebruiken voor een schuin dak zijn redelijk talrijk. Wilt u vooral op de prijs letten? Dan opteert u het beste voor minerale wol. Dit materiaal wordt geleverd in de vorm van isolatiedekens en beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen. De kosten per vierkante meter zijn zeer gunstig.

U heeft dan voorts nog de keuze tussen glaswol, of een milieuvriendelijkere optie: schapenwol. Op zich wordt voor het produceren van glaswol ook niet teveel energie gebruikt, omdat glaswol bestaat uit gerecycleerd glas.

Schapenwol daarentegen hoeft in het geheel niet bewerkt te worden, milieutechnisch is dit de beste optie. Schapenwol isoleert fantastisch, kan goed tegen vocht en heeft sterke damp-open eigenschappen. Schapenwol is wel een stuk duurder dan glaswol, daarom kiezen veruit de meeste klanten voor glaswol.

Hoe kunt u een schuin dak isoleren?

Indien u een schuin dak wilt isoleren, dan zult u allereerst aan de binnenzijde een raamwerk moeten plaatsen. Dit kan van hout worden vervaardigd, maar ook metaal. Tussen het raamwerk kunt u vervolgens de isolatiematerialen klemmen. Zorg er voor dat alles goed vast zit en de isolatiematerialen goed op elkaar aansluiten, omdat er anders alsnog energieverlies kan optreden via openingen en kieren.

Het onderdak en het dampscherm

U kunt een schuin dak eigenlijk alleen isoleren wanneer er een onderdak aanwezig is. Dit is een beschermlaag tegen onder andere vocht en wind, zodat de weersinvloeden niet voelbaar zijn aan de binnenkant. Heeft u geen onderdak, dan zullen de isolatiematerialen weinig nut hebben. Ook kunnen de materialen beschadigd raken door bijvoorbeeld vocht.

In principe worden huizen tegenwoordig altijd met een onderdak gebouwd, maar in oude huizen kan dit ontbreken. Het is dan zeker van belang dat u eerst een onderdak plaatst, alvorens over te gaan tot isoleren.

Daarnaast zult u ook in alle gevallen een dampscherm moeten plaatsen. Dit dampscherm plaatst u aan de binnenzijde van de ruimte, waardoor voorkomen wordt dat vochtige lucht niet in de isolatiematerialen terecht kan komen. Vooral condensatie binnenshuis kan voor problemen zorgen, waardoor de isolerende waarde van de isolatiematerialen teniet wordt gedaan.

Ook bij het plaatsen van het dampscherm dient u er op te letten dat dit naadloos aansluit. Er mogen geen naden of kieren aanwezig zijn. Geheel luchtdicht is in feite de norm. Nadat het dampscherm is geplaatst, kunt u verder gaan met het afwerken van de isolatie met bijvoorbeeld gipsplaten. Zo creëert u een mooi ogend geheel.

Bouwdepot Online bouwmaterialen beschikt over alles dat u nodig heeft voor uw schuine dak

Bent u enthousiast over de voordelen van isolatie voor een schuin dak? Kijk dan meteen eens rond in onze uitgebreide webshop. Wij beschikken niet alleen over een breed gamma aan isolatiematerialen, maar ook voor alle andere benodigdheden kunt u altijd bij ons terecht. Heeft u vragen of advies nodig? Dan kunt u ons altijd bellen. Wij staan u graag te woord.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma isolatie voor een schuin dak

20 juli 2018

Author: