De voor- en nadelen van siergrind

De voor- en nadelen van siergrind


Wilt u uw oprijlaan verfraaien met siergrind? Of heeft u enkele plekken in uw tuin die u wilt opfrissen en een stijlvol karakter wilt geven met grind? Grind is een zeer fijne en praktische optie die eigenlijk overal wel mooi staat. Siergrind oogt chiquer dan beton of asfalt, en is tegelijkertijd veel sterker dan tegels. U combineert dus een solide materiaal met een mooie uitstraling!

Hoewel siergrind zo op het eerste gezicht als de perfecte uitkomst klinkt, is dat niet altijd het geval. Of siergrind voor uw tuin of oprit geschikt is, hangt af van uw specifieke wensen met betrekking tot uw tuin of buitenruimte. Voor de handigheid volgen hier de voor- en nadelen van siergrind op een rij.

Siegrind of split?

Bij een keuze voor siergrind zult u allereerst moeten kiezen uit split of grind. Split wordt uit steengroeven gehaald, terwijl grind uit de natuur wordt gewonnen, bijvoorbeeld uit een rivier of de zee.

Het voornaamste verschil is de gladheid van beide soorten. Grind is door natuurlijke processen van erosie (zeker wanneer het uit het water wordt gewonnen) veelal gladder. Split wordt in grote brokken uit een steengroeve gehakt en daarna in kleinere stukjes geslagen, waardoor het wat hoekiger en ruwer is.

De keuze voor één van beide soorten siergrind hangt dus een beetje af van de toepassing en uw voorkeuren. Over het algemeen wordt split aangeraden voor paden die worden bereden of belopen, aangezien het vanwege de hoekige structuur beter blijft liggen.

De voordelen van grind:

 • ▸ Grind is relatief goedkoop
 • ▸ Grind bevat geen ruwe en scherpe stukjes, dit is fijner voor mensen met dieren en kinderen

 

De voordelen van split:

 • ▸ Split heeft een ietwat meer luxe uitstraling omdat er meer keuze is in steensoorten
 • ▸ Split is stabieler en blijft beter op de plek liggen

Wat zijn de voordelen van siergrind?

 • ▸ Siergrind kan snel worden geplaatst en is daarmee gemakkelijker en voordeliger dan andere materialen.
 • ▸ Ook is siergrind goed waterdoorlatend, waardoor u geen last zult hebben van plassen water.
 • ▸ Grind is met vrijwel alles te combineren en staat altijd mooi.
 • ▸ Grind kan ook op moeilijke plekken geplaatst worden en op ronde of erg hoekige plaatsen.
 • ▸ Ook kan siergrind ervoor zorgen dat u zich veiliger voelt, omdat u erg goed kunt horen of er iemand aankomt.

Wat zijn de nadelen van siergrind?

 • ▸ Het onderhouden van siergrind kan soms een klus zijn, zoals wanneer u veel bomen heeft en de bladeren in de herfst vallen, deze zijn dan moeilijker op te vegen.
 • ▸ Als u graag op blote voeten loopt, dan zult u wel een tijdje moeten wennen.
 • ▸ Sommige soorten split kunnen stof doen opwaaiden of verkleuren in bepaalde weersomstandigheden.
 • ▸ Siergrind is een zogenaamde open verharding, waardoor onkruid tussen de stenen door kan groeien. Dit is echter op te lossen met grindplaten of matten.

Wilt u siergrind aanleggen? Kijk dan bij Bouwdepot!

Voor veruit de meeste mensen wegen de voordelen van siergrind op tegen de nadelen. Siergrind is daarmee een veelgemaakte keuze.

Wilt u ook uw buitenruimte verfraaien met siergrind? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop. Wij hebben alle benodigde materialen voor u beschikbaar waardoor u meteen met het plaatsen kunt beginnen.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma siergrind en grindplaten

27 april 2018

Author: