Hoe uw kruipzolder isoleren?

Hoe uw kruipzolder isoleren?


Beschikt u over een kruipzolder? Wist u dat deze ruimte gevoelig is voor energieverlies? En dat een goed geïsoleerde kruipzolder kan resulteren in een veel lagere energiefactuur? Uw huis is dan beter in staat warme lucht binnen te houden en tegelijkertijd koude lucht uit uw woning te weren. Het  isoleren van een kruipzolder is daarmee een uitstekende investering.

Waarom uw kruipzolder isoleren?

Indien u een kruipzolder nagenoeg niet gebruikt (afgezien voor de opslag van spullen), is het een verloren ruimte. Indien u deze ruimte echter goed isoleert, kunt u maar liefst 25 tot 30% minder energie op jaarbasis verbruiken. En dat scheelt heel wat in uw portemonnee.

Uw kruipzolder isoleren met inblaaswol

Een kruipzolder kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Eén van deze methoden betreft het isoleren van de zoldervloer met inblaaswol. Als u de ruimte in principe enkel gebruikt voor opslag, volstaat het isoleren van de zoldervloer. In dit geval wordt een laag minerale wol in de zoldervloer geblazen, en ook tussen de balken en/of spanten.

De zoldervloer is op deze wijze geheel naadloos geïsoleerd. Deze methode heeft als voordeel dat leidingen en dergelijke geheel omsloten worden door de isolatiematerialen, waardoor er geen koudebruggen ontstaan. Het plaatsen van isolatieplaten wordt op kruipzolders veelal bemoeilijkt vanwege de verminderde bereikbaarheid. In dat geval is inblaaswol een perfecte oplossing.

Uw kruipzolder isoleren met cellulose

Een ander materiaal dat bij uitstek geschikt is voor het isoleren van kruipzolders, betreft cellulose. Dit is een zeer milieuvriendelijk alternatief, dat wordt vervaardigd van gerecycled krantenpapier. Cellulose heeft als voordelen dat het goed warmte vast kan houden, maar ook een geluiddempend effect heeft. Ook cellulose wordt met behulp van een blaasmachine op en in de vloer en tussen de balken en/of spanten geblazen, en sluit naadloos aan. Ook hier geen koudebruggen.

Het aanbrengen van een dampscherm is erg belangrijk

Ongeacht de isolatiemethode, isoleert u een kruipzolder met een houten vloer, dan moet u altijd ook een dampscherm aanbrengen langs de warme zijde. Dit zal dus tussen en over de balken en spanten zijn, zelfs al is het dak van uw woning al voorzien van een dampscherm. Een dampscherm zorgt ervoor dat vochtige lucht niet in de isolatiematerialen terecht komt. Hiervoor worden vaak speciale klimaatfolies gehanteerd, die de optie bieden van verdamping naar buiten toe, echter niet naar binnen. Zodoende zal er nooit vocht in uw woning terechtkomen.

Heeft uw kruipzolder een betonnen of anderzijds massieve vloer? Dan is er geen dampscherm nodig.

Luchtdicht isoleren

Isolatie dient logischerwijs altijd goed luchtdicht te worden geplaatst. Gebeurt dit niet, dan zal er alsnog sprake zijn van luchtstromen die leiden tot energieverlies. Plak naden, kieren en overlappende materialen daarom altijd goed af met een daarvoor geschikt materiaal.

Bij Bouwdepot beschikken we over alle materialen die u nodig heeft om uw kruipzolder perfect te kunnen isoleren. Neem gerust een kijkje in onze webshop. Wij garanderen u dat u met onze kwaliteitsproducten 100% zult slagen met uw isolatieklus!

Ontdek hier ons uitgebreide gamma

18 januari 2018

Author: