Hoe uw zoldervloer isoleren?

Hoe uw zoldervloer isoleren?


Uw zoldervloer voorzien van een goede isolatie komt uw woning en portemonnee alleen maar ten goede. U kunt hierdoor namelijk flink besparen op de energiekosten. Veel mensen kiezen voor het isoleren van een zoldervloer, in plaats van een dakisolatie, vooral als de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte. Het leggen van vloerisolatie gaat namelijk ook sneller dan het plaatsen dan dakisolatie, en de zolder hoeft niet extra opgewarmd te worden.

Overigens heeft u ook bij zoldervloerisolatie recht op premies en subsidies.

Welke soorten zoldervloerisolatie zijn er? Welke premies zijn er voor u en wat zijn de totale kosten?
In dit artikel krijgt u meer informatie, en leest u hoe dat u het beste de zoldervloer kunt isoleren.

Zoldervloerisolatie: welke soorten zijn er?

Hoe dat u de zoldervloer gaat isoleren, hangt af van de constructie. Als de vloer bestaat uit houten kepers, dan kan er het beste gekozen worden voor isolatiedekens (te denken aan glaswol of rotswol). Maar als uw zoldervloer gemaakt is van een betonnen plaat, dan kan er beter gekozen worden voor isolatieplaten. Het voordeel van de isolatieplaten is dat deze drukvast zijn, en ze nemen ook minder ruimte in beslag voor dezelfde isolatiewaarde. Mocht het zo zijn dat u de zolder niet gebruikt als leefruimte, dan kunt u de isolatie ook los plaatsen op de vloer.

De vloerisolatie materialen die vaak gebruikt worden zijn:

  • Glaswol: Dit is een minerale wol, gemaakt met glasvezels. Glaswol is een van de meest gebruikte materialen voor vloerisolatie. U kunt glaswol eenvoudig plaatsen, het is relatief goedkoop en kan ook snel geplaatst worden bij ongelijkmatige afstanden.
  • Rotswol: Rotswol wordt gewonnen uit gesteente. Het is te verkrijgen in verschillende diktes en lengtes. Het is een vorm van isolatie die geplaatst moet worden tussen de kepers. Net als glaswol is het niet beloopbaar.
  • Isolatieplaten zijn ook een vorm van vloerisolatie. Wanneer u de zoldervloer ook wilt belopen, is de keuze snel gemaakt voor drukvaste isolatieplaten. Waarom? Omdat deze een goede isolatiewaarde hebben, en in de meeste gevallen ook beloopbaar zijn, als ze niet frequent gebruikt worden.
  • PUR spuitisolatie is ook een optie. Dit is een snelle methode (gespoten PUR), en wordt vooral ingezet bij moeilijk te isoleren zoldervloeren waar bijvoorbeeld veel spanten op de grond steunen of waar veel hoeken aanwezig zijn. PUR spuitisolatie is goed beloopbaar en isoleert alles tot de kleinste kieren.

Premies zoldervloerisolatie

Als u de zolder niet als woonvertrek gebruikt, dan is het aanbrengen van zoldervloerisolatie een hele goede keuze. Er kunnen ook premies voor vloerisolatie aangevraagd worden, waardoor u nog sneller uw investering terug zal verdienen.

Om de gemiddelde prijs te berekenen van de vloerisolatie voor de zolder, moet er gekeken worden naar de totale oppervlakte, maar ook naar de moeilijkheidsgraad en de gewenste dikte. U vindt een overzicht van al onze producten voor vloerisolatie in onze webshop

Tips zoldervloer isolatie

Misschien is uw zolder geen verwarmde ruimte. Mocht dat het geval zijn, dan is het een goed idee om naast de zoldervloerisolatie ook nog een dampscherm te plaatsen langs de warme zijde. Het gaat daarbij over een luchtdicht scherm dat zal voorkomen dat de lucht van binnen gaat condenseren in de isolatie tussen de warme en de koude lucht. Wanneer u geen dampscherm plaatst of laat plaatsen, zal de isolatiewaarde verminderen. Bovendien kan condens op lange termijn schade beginnen aanrichten en zelfs zorgen voor schimmels! 

Materiaal vloerisolatie kopen

In de online webshop van Bouwdepot vindt u alles wat u nodig hebt voor de isolatie van uw zoldervloer. Wij bieden materiaal van heel wat verschillende fabrikanten. Verder kan u kiezen op verschillende dikte, Rd-waarde, λ-waarde, en andere specificaties. 

 

Ontdek hier ons uitgebreide gamma vloerisolatie

24 oktober 2017

Author: