Hoe installeert u een molenaarstrap?

Hoe installeert u een molenaarstrap?


Bent u op zoek naar een nieuwe trap voor uw woning? Of heeft u momenteel een schuiftrap naar de zolder, maar zou u liever voor wat meer comfort gaan en een vaste trap installeren? Dan is een molenaarstrap een uitstekende keuze. Een molenaarstrap wordt ook wel een steektrap genoemd. Het is een rechte trap, zonder draaiing.

Bent u handig, dan is het perfect mogelijk om zelf een molenaarstrap te installeren. U zal dan wel enkele keuzes moeten maken. Uit welke materialen moet de trap gemaakt zijn? Waar wilt u precies de molenaarstrap installeren? Is er voldoende grondoppervlakte om de trap te kunnen plaatsen? 

Pas als deze vragen beantwoord zijn, kunt u overgaan tot de installatie.

Hoeveel oppervlakte heeft u nodig voor de molenaarstrap?

De allereerste vraag die u eigenlijk moet beantwoorden, is of de trap wel past in uw huis. Wanneer u slechts een beperkte oppervlakte heeft, dan zal de trap erg steil worden. Dit is een overweging die u zelf dient te maken, maar indien u bijvoorbeeld kleinere kinderen in huis heeft, dan kan dit leiden tot erg gevaarlijke toestanden. 

Een molenaarstrap heeft over het algemeen een minimale vloeroppervlakte nodig van 60 bij 150 centimeter. Wilt u liever een minder steile trap, dan zult u al gauw moeten denken aan 90 bij 250 centimeter. Ook dient u een beetje speling te behouden voor de opstapplaats van de trap. U moet er immers ook nog  bijkunnen.

Heeft u plek genoeg? Dan kunt u verder nadenken over de uitvoering van de trap.

Afwerking van de molenaarstrap

Als u de oppervlakte eenmaal heeft berekend, kunt u verder kijken naar het uiterlijk van de molenaarstrap. Wilt u een houten trap? Een metalen trap? Of een combinatie van materialen? Ook kunt u afwegen of u een armleuning wilt. Dit maakt de trap gemakkelijker begaanbaar. Verder kunt u nog eventueel kiezen voor trapbekleding, of sierlijsten om de trap af te maken. Alles hangt in feite samen met uw specifieke voorkeur.

Voor- en nadelen van een molenaarstrap

Een molenaarstrap is relatief goedkoop, plus in vergelijking met een trap met een draaiing ook vrij simpel om te installeren. Ook de treden zijn gemakkelijk te plaatsen omdat ze allemaal dezelfde vorm hebben.

Een nadeel van een molenaarstrap kan zijn, dat deze specifieke soort vrij veel ruimte in beslag neemt. Heeft u een kleine ruimte beschikbaar, dan kan een trap met draaiing u allicht ruimte besparen. U kunt de traplengte wel inkorten, maar dan zal de trap een stuk steiler en moeilijker begaanbaar zijn. U kunt voorts wel de ruimte onder de trap benutten als opslagruimte, indien u dit wenst.

Hoeveel kost een molenaarstrap?

De uiteindelijke prijs van de trap hangt veelal af van uw wensen en behoeften. De materiaalkeuze, het uiterlijk van de trap en de wijze van installatie hebben allemaal invloed op de prijs.

De webshop van Bouwdepot Online bouwmaterialen beschikt over een breed gamma aan molenaarstrappen en onderdelen, zodat u vast wat inspiratie op kunt doen. Heeft u vragen over de installatie van de molenaarstrap? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma molenaarstrappen en toebehoren

17 juli 2018

Author: