Hoe koudebruggen in dakisolatie voorkomen?

Hoe koudebruggen in dakisolatie voorkomen?


Hoe kunt u koudebruggen in dakisolatie voorkomen? Zelfs indien u onlangs nog uw dakisolatie heeft vernieuwd, kunt u in bepaalde gevallen toch last ondervinden van zwakke plekken. Dit gebeurt veelal wanneer de isolatiematerialen niet 100% op elkaar aansluiten. Is uw dakisolatie in fasen aangebracht, dan kan het gebeuren dat u te maken krijgt met plekken waar energieverlies kan optreden. Koudebruggen vallen onder dergelijke zwakke plekken. Koudebruggen worden ook wel bouwknopen genoemd en kunnen op termijn leiden tot het verlies van energie en soms ook tot vochtproblemen.

Wat zijn koudebruggen?

Een koudebrug vormt een brug tussen enerzijds een koude buitenruimte en anderzijds een warme binnenruimte, vandaar de benaming: “koudebrug”. Via deze koudebrug vindt warmte-uitwisseling plaats. Een koudebrug kan vooral voorkomen op plekken waar isolatiematerialen niet geheel op elkaar zijn aangesloten. Of natuurlijk ook op plekken waar isolatiematerialen ontbreken. Doordat er op deze plek een verschil in temperatuur is, ontstaat er energieverlies en bovendien ook het risico op condensatieproblemen. In de winter leiden koudebruggen tot warmteverlies, in de zomer gebeurt precies het tegenovergestelde.

Wat zijn mogelijke gevolgen van koudebruggen in dakisolatie?

Koudebruggen kunnen tot een veelvoud aan ongewenste gevolgen leiden. In de winter zult u hoe dan ook het risico lopen op hogere energiekosten. Tevens kan de koudebrug aanleiding geven tot vorstschade.

Indien er ook sprake is van condensatie door de koudebrug zal het aanwezige vocht kunnen bevriezen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het metsel- en voegwerk van uw gevel. De aanwezige condens kan bovendien ook leiden tot schimmelvorming en andere aanverwante vochtproblemen die de bouwkundige constructie van uw woning aantasten.

Kunt u koudebruggen in dakisolatie voorkomen?

Koudebruggen kunnen het beste zoveel mogelijk worden voorkomen, omdat het herstellen van koudebruggen een dure aangelegenheid kan zijn. Hoewel het niet altijd mogelijk is koudebruggen op voorhand te verlijden, kunt u tijdens de isolatiefase wel aandacht schenken aan bepaalde zaken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het dakisolatiemateriaal overal naadloos aansluit. Naden en kiertjes kunt u het beste goed afplakken met tape, plus zorg ervoor dat een eventueel aangebracht dampscherm goed aansluit. Op deze manier zorgt u ervoor dat de isolatie goed luchtdicht wordt aangebracht. Hoe beter de dakisolatiematerialen op elkaar aansluiten, hoe minder risico op koudebruggen. 

Hoe kunt u koudebruggen in dakisolatie detecteren en oplossen?

Koudebruggen zijn niet altijd direct waarneembaar. Waar u op kunt letten, zijn tekenen van vochtproblemen. Ook schimmelvorming zonder directe aanleiding kan een gevolg zijn van een koudebrug. Indien u twijfelt, is het verstandig een vochtexpert langs te laten komen die uw specifieke situatie aan een onderzoek onderwerpt. 

Indien u over genoeg informatie beschikt kunt u vervolgens de koudebruggen bestrijden door het aanbrengen van nieuwe dakisolatiematerialen. Bouwdepot Online Bouwmaterialen biedt u alle bouwmaterialen die u nodig heeft voor dakisolatie. Binnen ons assortiment vindt u enkel producten die getest en goedgekeurd zijn door professionals binnen de bouwindustrie. Zo kunt u er met een gerust hart vanuit gaan dat u isolatiematerialen van uitstekende kwaliteit bestelt. Neem een kijkje in onze webshop, of neem contact met ons op als u wat advies kunt gebruiken voor uw klus. Wij helpen u graag verder met het zoeken naar de perfecte oplossing.

 

Ontdek hier ons uitgebreide gamma dakisolatie

8 november 2017

Author: