Hoe uw spantendak isoleren?

Hoe uw spantendak isoleren?


Heeft uw woning een spantendak? En overweegt u om uw dak te isoleren? Op zich een goede beslissing, want dankzij dakisolatie bespaart u jaarlijks heel wat op uw energiefactuur. Dakisolatie zorgt voor een vermindering van energieverlies en verwijdert luchtlekken, waardoor warme lucht in de winter langer binnen blijft.


Een spantendak kunt u op verschillende manieren isoleren. Dit komt omdat een spantendak slechts één laag isolatie nodig heeft. Dit in tegenstelling tot een gordingendak, welke veelal in twee lagen moet worden geïsoleerd vanwege de aanwezige gordingen en kepers.
U kunt opteren voor dekens, platen, gespoten of geblazen isolatie, afhankelijk van uw voorkeur. 

Wat is een spantendak precies?

Een spantendak beschikt over zogeheten spanten. Dit zijn verticale balkjes die op gelijke afstand van elkaar zijn bevestigd. Een spantendak wordt doorgaans gebruikt in situaties waarbij geen dragende muren beschikbaar zijn. Bij een gordingendak rusten de gordingen namelijk op dragende muren. In het geval van een spantendak zorgen de spanten voor een goede verdeling van het gewicht van het dak, doordat ze onderling met elkaar verbonden zijn als een soort skelet. De afstand tussen de spanten beslaat meestal tussen 30 tot 60 cm. Isolatie kunt u toepassen bij zowel houten als metalen spanten.

Wat is het verschil tussen een spantendak en een gordingendak?

Een spantendak verschilt van een gordingendak, omdat een spantendak geen horizontale balken heeft: de gordingen. Deze steunbalken zorgen voor een ideale gewichtsverdeling van het dak. Aangezien de gordingen op dragende muren rusten wordt het gewicht naar de muren verplaats. Bij een spantendak wordt het gewicht van het dak verdeeld over de onderling met elkaar verbonden spanten.

Een spantendak heeft als voordeel dat er ontzettend veel verschillende vormen van dak mogelijk zijn. Ook kan het dak een erg grote oppervlakte bedragen.

Welke isolatiematerialen zijn voor een spantendak geschikt?

Een spantendak kan met slechts één dikke laag geïsoleerd worden, waardoor een breed scala aan isolatiematerialen kan worden gebruikt:

  • – Dekens, matten of rollen van minerale wol, houtwol, cellulose en andere materialen
  • – Kunststof isolatieplaten van PUR en/of PIR
  • – Gespoten isolatie van PUR
  • – Geblazen isolatie van onder andere cellulose en minerale wol

Premie voor isolatie spantendak

Om te weten hoe dik de isolatie van uw spantendak moet zijn voor het verkrijgen van een premie, bekijkt u best de lambda-waarde van het isolatiemateriaal dat u wil gebruiken. Om in aanmerking te kunnen komen voor een uitkering, moet u vanaf 2017 een minimale Rd-waarde van 4.5 te bereiken. Wanneer bijvoorbeeld een isolatiedeken van minerale wol een lambda-waarde van 0.035 gebruikt, dan moet u een dikte van minimaal 16 cm aanhouden om tot de vereiste Rd-waarde van 4.5 te komen. De vuistregel is echter dat u beter te dik dan te dun kunt isoleren, want hoe meer isolatie, hoe meer rendement!

Waar kan ik de beste isolatiematerialen vinden voor mijn spantendak?

Bij Bouwdepot natuurlijk! In onze webshop vindt u voor elke denkbare isolatieklus de beste materialen. Al onze isolatiematerialen en toebehoren zijn van uitstekende kwaliteit.

Indien u vragen heeft over de isolatieklus of de materialen, dan kan u ons altijd contacteren. Wij helpen u graag verder.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma isolatiematerialen

23 maart 2018

Author: