Hoe uw verloren zolder isoleren?

Hoe uw verloren zolder isoleren?


Heeft uw huis een zolder, maar gebruik u deze ruimte nauwelijks, hooguit voor de opslag van wat spullen? In dit geval spreken we van een “verloren zolder”: het is een onverwarmde ruimte die in het geheel niet wordt gebruikt. Ongebruikt wil echter niet zeggen dat de ruimte niet geïsoleerd moet worden. Is een (verloren) zolder niet geïsoleerd, dan treedt er heel wat energieverlies op. Door de vloer of het dak van een verloren zolder te isoleren kunt u op jaarbasis honderden euro’s besparen.

Met welke materialen kunt u een verloren zolder isoleren?

Bij een verloren zolder wordt in veruit de meeste gevallen de zoldervloer geïsoleerd. U gebruikt de ruimte toch niet, dus wordt de isolatie direct boven de leefruimte die u wel gebruikt; geplaatst.
U kunt er natuurlijk ook voor opteren om het dak van uw woning te isoleren. Dit is vooral aan te raden als u eraan denkt om uw zolder in te toekomst toch nog te  gebruiken. Houd er dan wel rekening mee dat de benodigde investering hoger uit zal vallen.

Heeft u een zolder die u hoe dan ook toch niet gebruikt, of alleen als opslag, dan is het isoleren van de zoldervloer voor u de meest voor de hand liggende optie. Dit kunt u doen met twee soorten isolatiematerialen:

  • Geblazen isolatie zoals glaswol of cellulose
  • Isolatiematten of dekens van diverse materialen

Allebei de soorten isolatiematerialen zijn effectief en goed. Alleen zult u het plaatsen van geblazen isolatie moeten uitbesteden aan een expert, terwijl u matten of dekens zelf kunt aanbrengen. Geblazen isolatie vereist echt vakwerk, wordt dit niet goed uitgevoerd dan bestaat er een reële kans op luchtlekken en onvoldoende isolatie. Uw gehele investering is dan in principe voor niets geweest. Wees dus zeker voorzichtig met sommige doe-het-zelf klusjes.

Uw verloren zolder isoleren met geblazen isolatie

Geblazen isolatie kan redelijk snel worden aangebracht. U kunt kiezen uit minerale wol, hetgeen al langer gebruikt wordt als isolatie vanwege de uitstekende thermische eigenschappen. Daarnaast is er ook cellulose, een vrij nieuw isolatiemateriaal dat vervaardigd wordt uit krantenpapier. Goed voor het milieu dus! Beide materialen worden met behulp van een blaasmachine met een lange slang op de zoldervloer geblazen. Vandaar ook de term geblazen isolatie.

Minerale wol en glaswol moet ongeveer 20,5 cm dik zijn om een Rd-waarde van 4.5 te bereiken. Bij cellulose varieert de dikte van ca. 21 tot 28 cm voor eenzelfde Rd-waarde.

Uw verloren zolder isoleren met dekens of matten

In plaats van geblazen isolatie te plaatsen, kunt u ook gebruik maken van matten en/of dekens. Deze klus vergt wel wat meer tijd dan het aanbrengen van geblazen isolatie, omdat u alles op maat zult moeten snijden. Om de thermische isolatie perfect te krijgen dient u ervoor te zorgen dat alles naadloos op elkaar aansluit (en liefst overlapt). Zo vermijdt u koudebruggen in de isolatie. Ook moet er een dampscherm geplaatst worden om condensatieproblemen te voorkomen. Hierna kunt u de zoldervloerisolatie afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten.

Weet u nog niet hoe u uw verloren zolder wil isoleren?

Neem dan eens een kijkje in onze webshop. Wij bieden werkelijk alle materialen die u nodig heeft om uw isolatieklus af te ronden. Bekijk ons uitgbereide gamma.  Bij twijfel kunt u ons altijd bellen om deskundig advies in te winnen. Al onze producten worden door experts binnen het vakgebied gebruikt. U kunt zeker zijn van producten van topkwaliteit die aan al uw wensen beantwoorden.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma

15 februari 2018

Author: