Welk siergrind kiezen? Hoe kiest u de juiste maat siergrind?

Welk siergrind kiezen? Hoe kiest u de juiste maat siergrind?


Wilt u een deel van uw buitenruimte voorzien van siergrind? Bijvoorbeeld uw oprijlaan, of een stuk van uw tuin? Een mooie keuze, want grind is fraai, degelijk én handig. Indien u de klus momenteel aan het plannen bent, dan zult u zich ongetwijfeld afvragen welke maat siergrind voor u het meest geschikt is. De maat siergrind is gewoon hetzelfde als de korrelgrootte en deze zal verschillen naar gelang de specifieke toepassing.

In dit artikel informeren wij u over de meest voor de hand liggende toepassingsgebieden en de best passende bijbehorende maat siergrind.

Wat is siergrind?

Siergrind valt ruwweg uiteen in twee verschillende soorten gesteenten: split en grind. Split wordt gewonnen uit steengroeven, uit grote stukken steen die vervolgens tot kleinere stukjes gespleten worden. Grind is van zichzelf al klein en wordt onder andere in rivieren, bergen en de zee gewonnen. Split is over het algemeen iets hoekiger van vorm dan grind, omdat grind door erosie wat gladder wordt afgesleten. Split blijft dus ietwat stabieler liggen.

De maat siergrind staat gelijk aan de korrelgrootte

De korrelgrootte van siergrind wordt bepaald tijdens het verwerkingsproces. Grind wordt gezeefd in meerdere formaten, terwijl split wordt gebroken en gesorteerd op grootte. De uiteindelijke korrelgrootte wordt aangeduid in twee getallen, meestal in millimeters. Het eerste getal staat voor de minimale korrelgrootte, terwijl het tweede getal juist de maximale korrelgrootte aangeeft. Dit zal doorgaans niet ver uit elkaar liggen.

Een voorbeeld is het standaardformaat grind voor een oprijlaan: dit wordt aangeduid met 8/16 mm. Wanneer u dit gebruikt, zullen de steentjes dus allemaal tussen de 8 en 16 mm groot zijn. Let wel, dit betreft altijd zeefmaten. Het kan dus voorkomen dat u soms een lang steentje tegenkomt, dat alsnog door de zeef geglipt is. Wanneer u een stukje grind wilt nameten, hanteer dan altijd de dunne en niet de lange zijde.

Welke maat siergrind voor welke toepassing?

Indien u grind wilt aanleggen, dan moet u vertrekken vanuit de specifieke toepassing van het grind om tot een goed passende maat siergrind te komen. Sommige maten zijn te grof om overheen te lopen. Andere maten zijn juist weer te klein voor bepaalde toepassingsgebieden. Over het algemeen kunt u van de volgende richtlijnen uitgaan:

  • ▸ Grind dat voor siertoepassingen zal worden gebruikt (en dus niet belopen zal worden) kan eigenlijk in alle maten worden aangeschaft, tot 60 mm. In dit geval dient u zelf de keuze te maken aan de hand van uw esthetische voorkeur
  • ▸ Grind dat voor een looppad wordt gebruikt heeft een ideale maat tussen 5 en 32 mm. Deze maten zijn fijn om overheen te lopen, vormen een mooi egaal oppervlak en zullen goed dekken zodat de ondergrond geheel onzichtbaar is. Indien u echter een halfverharding wilt plaatsen, raden wij een maximum formaat van 5 tot 10 mm aan.
  • ▸ Grind dat voor een oprijlaan wordt gebruikt heeft een ideaal formaat van 8/16 mm. Dit is eigenlijk het standaardformaat voor deze toepassing, omdat grind van die grootte goed berijdbaar is, maar niet in de spleten van uw banden zal blijven steken. U kunt er ook voor kiezen een zeer fijn formaat te nemen >5 mm, of juist wat grover, al kiezen veruit de meeste klanten voor de standaardmaat.

Bouwdepot voor alle maten siergrind 

Na deze tips staat u allicht al in de startblokken om aan uw klus te beginnen! Voor alle materialen kunt u in ieder geval bij de webshop van Bouwdepot  terecht. Wij leveren enkel materialen van de hoogste kwaliteit zodat u zeker kunt zijn van een stevig en solide product.

Heeft u toch nog vragen over het aanleggen van siergrind? Dan kunt u ons altijd contacteren. Wij voorzien u graag van helder advies waar u verder mee kunt.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma siergrind en grindplaten

27 april 2018

Author: