Hoe de luchtdichtheid in uw woning verbeteren?

Hoe de luchtdichtheid in uw woning verbeteren?


Als u de energiescore van uw woning wilt bepalen, bijvoorbeeld om uw energiekosten omlaag te drukken of wanneer u uw woning wilt verkopen, dan zult u al gauw de term luchtdichtheid voorbij zien komen. De luchtdichtheid van een woning vertelt u in hoeverre uw huis beschermd is tegen ongewenste luchtstromen. Het kan hierbij gaan om koude luchtstromen naar binnen toe, bijvoorbeeld lucht die via kiertjes uw woning binnendringt. Maar ook warme luchtstromen spelen mee. In dit geval gaat het juist om energieverlies doordat warme lucht van binnen naar buiten kan ontsnappen. In principe geldt: hoe lager de luchtdichtheid van een woning, hoe groter het energieverlies. Het is dus belangrijk om de mate van luchtdichtheid in uw woning op een gezond niveau te behouden.

Luchtlekken zorgen voor een verminderde luchtdichtheid

De plekken waar ongewenste luchtstromen uw huis binnen treden of juist naar buiten ontsnappen, worden luchtlekken genoemd. Deze kunnen zich op zeer uiteenlopende plaatsen bevinden:

  • – In de buurt van ramen en deuren, bijvoorbeeld langs de ramen en raamkozijnen, langs deurkozijnen en kleine kieren indien de deur niet 100% goed afsluit
  • – Rondom de aansluiting van rolluiken en andere zonwerende middelen
  • – Ook kunt u te maken krijgen met kiertjes indien de vensterbanken niet geheel aansluiten op de kozijnen
  • – Op plekken waar de leidingen zich bevinden van water, gas en elektra, omdat daar een verhoogd risico bestaat op kiertjes en spleetjes
  • – Indien u dakvensters of een veluxraam heeft, kunt u ook daar luchtlekken bemerken indien deze niet geheel correct zijn geplaatst
  • – De aansluitingen van het dak met de gevel kunnen ook ruimte bieden aan luchtlekken
  • – Op plekken waar een geplaatst dampscherm doorboord is kan ook sprake zijn van luchtverlies

Kunt u deze luchtlekken zelf opsporen?

In de wat koudere maande kunt u grote luchtlekken vrij eenvoudig zelf opsporen. Net zoals u dan de koude lucht van een openstaand raam kunt voelen, zult u bij kieren waar lucht naar binnentreedt ook koude luchtstromen voelen.

Bij de minder goed bereikbare plekken zoals in de buurt van het dak, of plaatsen waar leidingen zich bevinden, is dit echter al een stuk moeilijker. Daarnaast is het ook moeilijk te achterhalen waar warme lucht juist aan uw woning ontsnapt, omdat dit niet altijd even goed waarneembaar is.

Hoe kunt u de luchtdichtheid van uw huis testen?

Een isolatiebedrijf kan voor u precies de luchtdichtheid van uw huis testen, ook op de plekken die voor u niet direct te vinden zijn.  Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een rookstift. Doordat de rook zich via dezelfde wegen als de in- en uitgaande lucht zal verplaatsen, kunt u in één oogopslag zien waar mogelijke luchtlekken zich bevinden.

Ook kan de luchtdichtheid worden bepaald met een blowerdoortest. Dit houdt in dat er een ventilator wordt geplaatst in uw woning waarmee lucht zowel in als uit uw woning wordt geblazen. Door middel van het testen van de luchtdruk wordt vastgesteld hoe hoog de luchtdichtheid is.

Hoe kunt u de luchtdichtheid in uw woning verbeteren?

Een goede luchtdichtheid betekent eigenlijk niets anders dan een goed geïsoleerd huis. En hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe lager uw energiekosten uit zullen vallen. Via luchtlekken gaat veel warmte verloren. Het is dus verstandig uw huis eens te laten testen op de huidige luchtdichtheid.

Bij Bouwdepot Online Bouwmaterialen kunt u een brede waaier aan isolatiematerialen vinden om eventuele luchtlekken op slimme wijze te verhelpen. Naast een breed scala aan professionele producten, staan wij u natuurlijk ook altijd graag te woord met raad en advies. Heeft u behoefte aan wat hulp van een expert? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. Samen kunnen wij voor u de beste oplossing vinden!

Ontdek hier ons uitgebreide gamma dakisolatiemateriaal

8 november 2017

Author: