Waarvoor dient een onderdak bij dakisolatie?

Waarvoor dient een onderdak bij dakisolatie?


Bent u van plan uw dak (opnieuw) te isoleren? Dan zult u eerst moeten achterhalen of uw dak voorzien is van een onderdak. Uw dak op traditionele wijze isoleren zal immers weinig zin hebben als er geen onderdak is. Bij het ontbreken van een onderdak kan de isolatie namelijk in contact treden met allerhande weersinvloeden zoals neerslag en wind, met alle gevolgen van dien!

De meeste moderne woningen zijn standaard voorzien van een onderdak, aangezien deze woningen worden gebouwd met gebruik van solide isolatietechnieken. Oudere panden schieten op dit gebied echter tekort. U zult dus een onderdak moeten aanbrengen om de isolatie zo efficiënt mogelijk te maken. Maar wat is eigenlijk een onderdak? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is de functie van een onderdak?

U kunt een onderdak eigenlijk zien als een secundaire laag ter bescherming van uw woning. Een onderdak wordt vlak onder de dakbedekking aangebracht, vandaar ook de benaming. De dakconstructie wordt op deze manier beschermd tegen het binnentreden van vocht, koude lucht en vuil. Een onderdak is tevens ademend, waardoor vocht naar buiten kan verdampen. Dit beschermt uw dak tegen vochtproblemen als condensatie. Ook biedt een onderdak een verbeterde luchtdichtheid in uw woning, vanwege het verhoogde isolatieniveau. Een goede luchtdichtheid draagt bij aan een hoge isolatiewaarde en dit merkt u vooral tijdens de winter in uw portemonnee, omdat uw stookkosten lager uit zullen vallen.

Een soepel onderdak

Wanneer u een onderdak wilt plaatsen of renoveren, dan kunt u kiezen uit een soepel onderdak of een stijf onderdak. Een soepel onderdak bestaat veelal uit kunststoffolie gefabriceerd van polyester of polyethyleen. Hier worden ter versterking bepaalde vezels aan toegevoegd van bijvoorbeeld glasvezels. De soepele folie wordt op het dak uitgerold, waarna het met enige overlap vast wordt gezet aan het dakbeschot. Een soepel onderdak is uiteraard waterafstotend en luchtdicht. Vocht kan van binnenuit wel verdampen. Zo kan uw dak goed uitdrogen en krijgt het niet te kampen met condensatie.

Een halfstijf of stijf onderdak

Naast een soepel onderdak, kunt u ook kiezen voor een (half)stijf onderdak. De materialen waarvan dit type onderdak wordt vervaardigd zijn divers. Het kan bijvoorbeeld gaan om panelen van houtvezel of vezelcement, maar ook stijve platen van synthetische materialen zoals polypropyleen en polyethyleen. Deze stijvere varianten zijn redelijk goedkoop. u kunt er echter voor kiezen ze dubbelzijdig aan te brengen voor een beter isolerend effect. Let wel op indien u over een plat dak beschikt met een kleine dakhelling (15° of minder): u dient dan een extra beschermingsfolie aan te brengen om toekomstige vochtproblemen te voorkomen.

Welk soort onderdak is voor u het beste geschikt?

De keuze voor een bepaald soort onderdak hangt grotendeels af van het specifieke dak dat geïsoleerd moet worden. Het is belangrijk zowel naar de materialen te kijken waarmee het dak is bedekt, alsook de dakhelling mee te nemen in uw overweging. Beide factoren vereisen een aanpak die gericht is op de beste mate van isolatie. Twijfelt u hierover? Dan is het handig om advies in te winnen bij een expert.

Bij Bouwdepot Online Bouwmaterialen kunt u terecht voor zowel soepele als stijve onderdaken. Naast ons zeer uitgebreide productgamma op het gebied van bouw- en isolatiematerialen dat u in de webshop terug kunt vinden, helpt ons deskundige team u ook graag met allerhande vragen omtrent de materiaalkeuze voor uw klus. Zo kunt u er zeker van zijn dat u de juiste aanpak hanteert en komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Neem gerust eens contact met ons op, wij helpen u graag verder met uw aankoop!

Ontdek hier ons uitgebreide gamma onderdaken

8 november 2017

Author: