Waarom uw dak isoleren? 5 redenen

Waarom uw dak isoleren? 5 redenen


Waarom uw dak isoleren? Eigenlijk heel eenvoudig: een goed geïsoleerd dak biedt een veelvoud aan voordelen, die in sommige gevallen eigenlijk zelfs als noodzakelijk kunnen worden gezien. In de Benelux zijn we nu eenmaal overgeleverd aan een klimaat dat zowel natte als koude dagen kent en dit brengt met zich mee dat uw woning onderhevig kan zijn aan vocht- en warmteproblemen. Zowel regen als vorst kunnen op termijn schadelijk zijn voor de constructie van uw woning, indien u niet afdoende voorzorgsmaatregelen neemt om uw woning hiertegen te beschermen.

Daksolatie is één van die maatregelen die u en uw woning beschermt tegen wisselende weersinvloeden. Met name uw dak heeft veel baat bij correct geplaatste isolatie, omdat een dak nu eenmaal als eerste in contact komt met neerslag en andere omstandigheden die gerelateerd zijn aan weer.

Maar dakisolatie beschermt niet alleen tegen weersinvloeden. ook op andere gebieden is het (laten) plaatsen van isolatie nuttig.
In wat volgt zetten wij vast 5 overduidelijke voordelen van dakisolatie voor u op een rij.

1// Bescherming tegen vocht en lekkages

Het meest voor de hand liggende voordeel van dakisolatie is natuurlijk bescherming tegen vocht en vorst. Wanneer uw dak niet of niet voldoende is geïsoleerd, dan bestaat er een redelijk groot risico op schade als gevolg van vochtproblemen. Is de dakbedekking niet meer 100% waterdicht, dan kan regen en sneeuw veel sneller in aanraking komen met de materialen binnenin uw woning.

Daarnaast kan vorst in de winter in het onder- en omliggende metselwerk terecht komen, waardoor eventueel aanwezig vocht kan uitzetten. Als gevolg hiervan zullen de stenen scheuren of barsten vertonen die steeds groter worden, waardoor er nog meer vocht uw woning binnen kan dringen. 

2// Demping geluid

Dakisolatie heeft niet alleen een vochtwerend, maar ook een geluidswerend effect. In dit geval gaat het zowel om geluiden van buiten naar binnen toe, en omgekeerd. Heeft u dubbel glas in uw woning? En bent u ooit eens bij iemand binnen geweest die ramen heeft met enkele beglazing? Dan kent u ongetwijfeld het enorme verschil in de beperking van geluid(overlast) dat dubbele beglazing met zich meeneemt. Isolatie werkt op exact dezelfde manier; doordat er extra tussenlagen worden aangebracht heeft dit van nature een geluiddempende werking.

3// Goed voor de luchtdichtheid

Isolatie heeft een positief effect op de luchtdichtheid van uw woning. Een goede luchtdichtheid draagt bij aan minimale energieverliezen en dit is weer gunstig voor de hoogte van uw stookkosten. Door het plaatsen van dakisolatie blijft warmte in de winter beter in uw woning circuleren. Tegelijkertijd komt warme lucht in de zomer juist minder snel uw woning in.

4// Geen of minder last van koudebruggen

Indien uw dak adequaat is geïsoleerd en de isolatiematerialen goed op elkaar aansluiten, dan is het risico op koudebruggen vrijwel nihil. Koudebruggen zijn overbruggingen tussen binnen en buiten waar warmte-uitwisseling plaatsvindt, meestal door een zwakke plek in het isolatiemateriaal of het geheel ontbreken van dakisolatie. Dit leidt tot het verlies van energie, in sommige gevallen ook tot condensatie en aanverwante problemen. Koudebruggen zijn kostelijk om te herstellen. Het is dus raadzaam om dit probleem vóór te zijn door het plaatsen van isolatie.

5// Minder hoge stookkosten

Het laatste voordeel van het plaatsen van dakisolatie is in principe wel het meest voelbaar: een goed geïsoleerd dak kan uw maandelijkse stookkosten in één klap doen dalen! Door het aanbrengen van isolatie heeft uw woning automatisch minder energieverlies en zult u derhalve minder moeten stoken, om dezelfde aangename temperatuur in huis te behouden. Isolatie vergt dus weliswaar een investering, maar die heeft u binnen een redelijk korte periode vaak al terugverdiend.

Materiaal dakisolatie kopen

Bent u van plan binnenkort uw dak te isoleren of uw dakisolatie te vernieuwen? Dan vindt u bij Bouwdepot Online Bouwmaterialen alvast alles dat u voor deze klus nodig heeft. Onze producten zijn gegarandeerd de beste die u op de markt kunt krijgen, aangezien het professionele materialen betreft die door experts binnen het vak zijn getest en goedgekeurd.

Ook indien u advies kunt gebruiken omtrent materiaalkeuze bent u bij ons aan het juiste adres. Bel ons gerust met al uw vragen, wij staan u graag te woord.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma dakisolatie

8 november 2017

Author: