Hoe zelf een pad, oprit of terras met grind aanleggen?

Hoe zelf een pad, oprit of terras met grind aanleggen?


Wilt u uw oprijlaan, tuin of terras verrijken met een strakke uitstraling? Dan is het aanleggen van siergrind een geweldige optie, die tevens zeer praktisch is en snel kan worden gerealiseerd.

Grind aanleggen is niet bijzonder ingewikkeld. U moet echter wel rekening te houden met bepaalde specifieke factoren om problemen zoals wateroverlast in de toekomst te voorkomen.
Voor uw gemak hebben wij een superhandig stappenplan samengesteld, zodat u succesvol een pad, oprit or terras met grind kunt aanleggen.

Stap 1: Voorbereiding van de grond

Om grind aan te leggen, dient de ondergrond zo effen en vlak mogelijk te zijn. Oneffenheden zullen anders goed zichtbaar zijn en dit zal zeker afdoen aan de strakke uitstraling van grind.

Bedenk allereerst waar u grind wilt hebben en met welke doeleinden. Zet vervolgens met paaltjes en draad het gewenste grindpad uit, waarna u de ondergrond binnen het gemarkeerde gedeelte zo’n 40 cm uitgraaft en effen en glad maakt. Verwijder objecten en onkruid, en zorg ervoor dat de basis zo recht mogelijk is.

Stap 2: Plaats de kantopsluitingen

Een kantopsluiting houdt het grind netjes op z’n plek. Doorgaans worden hier boordstenen voor gebruikt. Boordstenen zijn vaak langwerpige stukken beton of steen die fungeren als een soort kuip.

U moet hiervoor op dezelfde plek als de draad een strook uitgraven, met eenzelfde diepte als de kantopsluiting. Zaag de boordstenen op maat, en breng een bedding aan van ongeveer 8 cm stabilisé. Plaats vervolgens de boordstenen op deze bedding en zorg ervoor dat ze allemaal waterpas staan. Klop met een rubberen hamer de boordstenen stevig op hun plek. Verdeel vervolgens om de geplaatste boordstenen nog een extra laag stabilisé, en druk deze zeer goed aan.

Laat de stabilisé telkens voldoende uitharden, alvorens uw klus voort te zetten.

Stap 3: Leg de fundering voor uw grind

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een solide fundering is voor siergrind. U voorkomt hiermee inzakken, wegzakken en onregelmatigheden die de uitstraling van het grind teniet doen.

Leg hiervoor een zogeheten anti-worteldoek op het uitgegraven gedeelte. Houd tijdens het uitsnijden rekening met een overlap van ongeveer 15 cm. Het anti-worteldoek dient overal perfect aan te sluiten. Stort vervolgens op het anti-worteldoek een steenlaag of een laag betonpuin van ongeveer 20 cm. Dicht deze laag  af met een trilplaat. Leg hierover een laag stabilisé van ongeveer 5 cm. Dicht de stabilisé af met een tweede trilplaat.

Stap 4: Werk af met grindplaten

Gebruik na de tweede trilplaat speciale grindplaten of grindmatten, waarmee u de ondergrond extra verstevigt. Deze vult u vervolgens met grind. Dankzij grindplaten zult u onder andere veel minder last hebben van spoorvorming en oneffenheden.

Gebruikt u geen grindplaten of grindmatten, dan kunt u het grind eigenlijk meteen op de fundering storten, al raden wij het gebruik van grindplaten aan voor extra versteviging en stabilisatie.

Verdeel het grind met een kruiwagen en maak het vlak. Met behulp van een hark kunt u het grind verder egaal maken.  Een laag grind van 5 tot 8 cm is goed.

Bouwdepot Online Bouwmaterialen voorziet u van alle materialen

Om uw grindpad aan te leggen, heeft u natuurlijk de juiste materialen nodig. Onze webshop biedt alles wat u nodig heeft. Al onze producten en materialen zijn van de hoogste kwaliteit en worden gebruikt door vakmensen. Heeft u misschien nog wat persoonlijk advies nodig? Dan kunt u altijd met uw vragen bij ons terecht.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma siergrind en grindplaten

30 april 2018

Author: