Hoe uw gordingen- of keperdak isoleren?

Hoe uw gordingen- of keperdak isoleren?


Wilt u uw gordingendak of keperdak isoleren? Een verstandige keuze, want u behaalt daar op meerdere terreinen winst mee. Dakisolatie zorgt voor een aanzienlijke vermindering van warmte- en energieverlies en vermijdt daarnaast ook luchtlekken. U zult de investering in dakisolatie hoe dan ook op positieve wijze terugzien op uw energiefactuur.

Beschikt u over een gordingendak of keperdak? Dan gebeurt isolatie over het algemeen in twee lagen: een dikke laag tussen de gordingen en een dunne laag tussen de kepers.

Wat is een gordingen- of keperdak?

Een gordingendak is in feite de ouderwetse manier waarop daken werden gebouwd. De meeste moderne daken zijn spantendaken. Een gordingendak beschikt over gordingen. Dit zijn horizontale houten balken van muur tot muur. Deze balken zijn steunbalken en als zodanig ook in de muren gemetseld, waardoor het gewicht van het dak wordt overgebracht naar de muren. Op deze gordingen rusten verticale balkjes: de kepers. Deze kepers zijn de basis voor het onderdak. Door middel van de kepers wordt het gewicht van het dak overgeheveld naar de gordingen.

Het verschil met een spantendak

Een gordingendak beschikt over gordingen waarop kepers rusten. De gordingen rusten vervolgens veelal op een dragende muur. Een spantendak rust niet op dragende muren. In plaats van het gebruik van gordingen, worden bij een spantendak spanten gebruikt, die onderling met elkaar verbonden zijn via  houten ribben. Via de spanten wordt het gewicht van het dak overgeheveld naar de vloer of gevel. Een gordingendak isoleert u het beste in twee lagen, terwijl een spantendak in één dikke laag kan worden geïsoleerd.

Met welke isolatiematerialen kunt u een gordingendak isoleren?

Voor isolatie van een gordingendak of keperdak kunt u kiezen uit een breed scala aan isolatiematerialen, geheel afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Het meest populaire materiaal is nog steeds minerale wol, vanwege de gemakkelijke wijze van verwerking. Andere isolatiematerialen die ook veel worden gebruikt zijn:

  • – Dekens, matten of rollen van minerale wol, houtwol, cellulose en andere materialen
  • – Kunststof isolatieplaten van PUR en/of PIR
  • – Gespoten isolatie van PUR
  • – Geblazen isolatie van onder andere cellulose en minerale wol

Een gordingendak na-isoleren met gebruik van minerale wol

Een gordingendak kunt u het beste in twee lagen isoleren om een goed aansluitend geheel te krijgen. Eerst plaats je een dunne laag isolatiemateriaal tussen de kepers, waarna je het geheel afmaakt met en dikke laag isolatie tussen de gordingen. Deze manier van dubbel isoleren heeft als voordeel dat alle naden goed overlappen, waardoor er vrijwel geen kans is op luchtlekken. Ook kun je erg dik isoleren, waardoor je gemakkelijker aan de minimale Rd-waarde 4.5 komt voor een eventuele premie van de netbeheerder.

Wanneer de isolatiematerialen zijn bevestigd, plaatst u daaroverheen een dampscherm. Daarna kunt u het geheel afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten, die u kunt overschilderen voor een mooi ogend dak.

U kunt de dikte van de isolatie overigens zelf uitbreiden door houten latjes op de kepers te timmeren. Hierdoor kunt een dikkere isolatiemat tussen de kepers kunt plaatsen en zo maar liefst twee dikke lagen hebt.

Waar kan ik terecht voor goede isolatiematerialen?

Voor alle benodigdheden voor deze klus bent u bij Bouwdepot aan het juiste adres. Wij beschikken over een enorme voorraad isolatiematerialen en aanverwante artikelen van de hoogste kwaliteit, welke ook door vele vakmannen worden gebruikt. Neem eens een kijkje in onze webshop. Bij vragen of gewoon voor advies kunt u ons altijd contacteren. Wij staan u graag te woord.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma

15 februari 2018

Author: