Dak-/zolderisolatie

Dakisolatie & zolderisolatie: voor een plat of hellend dak

Dakisolatie is een uitstekende manier om je energienota te reduceren. Het dak isoleren is ook een slimme ingreep, want het verbetert het wooncomfort. Bijna dertig procent van de warmte in huis gaat namelijk verloren via het dak. Daarom is het belangrijk om snel met dakisolatie aan de sl...

Dakisolatie & zolderisolatie: voor een plat of hellend dak

Dakisolatie is een uitstekende manier om je energienota te reduceren. Het dak isoleren is ook een slimme ingreep, want het verbetert het wooncomfort. Bijna dertig procent van de warmte in huis gaat namelijk verloren via het dak. Daarom is het belangrijk om snel met dakisolatie aan de slag te gaan. Zoek je kwalitatief isolatiemateriaal? Doe je aankoop bij Bouwdepot, dé specialist in bouwmaterialen voor professionals en particulieren. Wij hebben ook op het gebied van dakisolatie alles in huis! 

Lees meer

Veelgestelde vragen over Dak-/zolderisolatie

Is dakisolatie verplicht?

Wij krijgen vaak de vraag voorgeschoteld, of isolatie tegenwoordig verplicht is. Dat is nu zo! Nieuwbouwprojecten waren al verplicht aan dakisolatienormen te voldoen, maar bestaande bouw is sinds 2020 ook onderhevig aan bepaalde wettelijke richtlijnen. Hierdoor is een investering in dakisolatie haast noodzakelijk geworden, echter u krijgt deze investering in enkele jaren meestal al terugverdiend. Want ca. 25% van de warmte in uw woning gaat verloren via het dak of de zolder van uw woning. Enkele andere voordelen van dakisolatie:

  • De verkoopwaarde van uw woning stijgt aanzienlijk, omdat de EPC-waarde van uw woning omlaag gaat

  • Het wooncomfort neemt tevens toe, want ook op zolder zal het doorgaans behaaglijk warm zijn

  • Isolatie is goed tegen vochtproblemen, omdat vocht minder snel in uw binnenmuren terecht kan komen

Uw dak isoleren tijdens een renovatie?

Heeft u bepaalde plannen voor uw zolderruimte? Misschien wilt u een extra kamer realiseren, een kantoor of een fitnessruimte? Dan is het wel zo prettig, als de zolder in de winter warm is. Indien u uw zolder renoveert, raden wij aan direct ook over isolatie na te denken. De kosten bij het combineren van een renovatie en het plaatsen van isolatiematerialen worden namelijk sterk gedrukt, omdat er minder gesloopt moet worden. U slaat als het ware twee vliegen in één klap.

Uw dak langs binnen of buiten isoleren?

Uw dak isoleren is veruit de beste optie, wanneer u uw zolder voor een bepaald doel wilt gaan gebruiken. Een zolder is vaak een verloren ruimte die als opslagplaats dient naast de plek waar de Cv-ketel staat. Maar zolders zijn vaak groot, waardoor u deze ruimte geweldig kunt gebruiken voor diverse ideeën. Net als een kelder eigenlijk! 

Wanneer u besluit uw dak te isoleren, dan kunt u kiezen uit isolatie langs de buitenzijde of juist langs de binnenzijde. Welke keuze u neemt hangt onder andere af van het type dak dat u heeft en de meest efficiënte oplossing in uw geval. In het geval van een hellend dak dient gekeken te worden naar de bestaande bouw. Heeft u latten waarlangs u isolatie kunt aanleggen? Dan is isoleren via de binnenzijde veelal een slim idee. Bij gebrek aan dergelijke mogelijkheden kunt u deze natuurlijk ook laten aanbrengen.

Bij een plat dak gelden dezelfde voorwaarden, al zal een plat dak minder vaak over balken beschikken. Ook is van belang dat u uitzoekt of u een onderdak heeft, want dit speelt mee met de beslissing omtrent de keuze voor isolatie langs de binnen of buitenzijde. Wanneer u daar behoefte aan heeft dan kunnen wij u prima van advies voorzien op dit gebied, zodat u op de hoogte bent van alle opties.

De zolder isoleren in plaats van het dak?

Het dak isoleren biedt vele voordelen, maar als u de zolder niet wilt gaan gebruiken kunt u er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit heeft voor uw woning en de daarmee gepaard gaande energiekosten ongeveer hetzelfde effect. De vloer van uw zolder isoleren heeft betrekkelijk wat voordelen, zoals:

  • Het isoleren van een zoldervloer is meestal veel goedkoper dan het isoleren van een dak, omdat de te isoleren oppervlakte kleiner is

  • Deze manier van isoleren levert identieke premies en subsidies op

Wanneer uw zoldervloer is opgebouwd uit houten kepers, dan kunnen diverse soorten isolatiemateriaal worden gebruikt zoals minerale wol. Heeft u echter een betonnen zoldervloer? Dan kunt u deze isoleren door middel van speciale drukvaste isolatieplaten. Deze kunt u uiteraard allemaal terugvinden in de webshop van Bouwdepot.

Wij raden wel te allen tijde aan om uw dak en/of zoldervloer door een professionele firma te laten plaatsen. Isolatie kan leiden tot diverse zaken, zoals vochtproblemen, wanneer deze onjuist geplaatst wordt. Daarnaast beschikt een firma gespecialiseerd in isolatie over de benodigde kennis om u op elk gebied perfect te adviseren.

Is er een bepaalde dikte die dakisolatie moet hebben?

Indien u in aanmerking wilt komen voor allerhande premies en subsidies, dan zijn er wel enkele voorwaarden waar uw isolatie aan dient te voldoen. Dit houdt in, dat bestaande bouw een minimum R-waarde van 4.5 m2K/W dient te behalen. Voor nieuwbouwwoningen geldt een U-waarde van 0.24W/m²K of minder om aan de specifieke EPB-eisen te kunnen volden. 

Wanneer we het hebben over isolatiematerialen, dan geldt dat een hogere isolatiewaarde betekent dat het materiaal minder dik hoeft te zijn om een identiek resultaat te behalen. Als voorbeeld: minerale wollen van een bepaalde isolatiewaarde kunnen ca. 15 tot 19 centimeter dik zijn, terwijl PIR-platen dezelfde isolatiewaarde kunnen bereiken met een dikte van 11 tot 15 centimeter. In elk geval is het dus raadzaam na te denken over ruimteverlies, want dat kunt u beperken met een juiste keuze op het gebied van isolatiematerialen. 


Dak-/zolderisolatie

Hoe belangrijk is dakisolatie?

Dakisolatie en zolderisolatie dragen bij aan meer wooncomfort. Verder hoef je minder hard te stoken, want de warmte in huis blijft beter hangen. Bovendien is het dankzij goede dakisolatie in de zomer minder warm. Isoleren brengt dus altijd voordelen met zich mee. Een hellend of plat dak isoleren? Alles wat je nodig hebt voor dakisolatie tref je aan in de webwinkel van Bouwdepot.

De verschillende voordelen van dakisolatie en zolderisolatie

In de inleiding bespraken we al even bondig de verschillende voordelen van verschillende isolatiematerialen. Nu zullen we er even wat dieper op ingaan. In de eerste plaats heeft dakisolatie en zolderisolatie meerdere voordelen. Je moet uiteraard investeringskosten betalen, maar op de lange termijn ga je dat zeker terugverdienen. Dit geldt zeker voor mensen die zelf dakisolatie of zolderisolatie plaatsen. Op de lange termijn kun je op die manier duizenden euro's besparen.

Dakisolatie en zolderisolatie zijn ook gunstig bij verschillende weersomstandigheden. Bij koude weersomstandigheden zorgt goede dakisolatie en zolderisolatie ervoor dat het minder koud is. In de zomer is het juist extra koel met goede dakisolatie en zolderisolatie. Je kunt meestal ook subsidie voor dakisolatie en zolderisolatie krijgen en dat is natuurlijk ook bijzonder gunstig. De subsidievoorwaarden kunnen wel per periode verschillen en daarom is het verstandig om vooraf goed onderzoek te doen.

We verkopen producten van verschillende merken

We vinden het belangrijk om onze klanten optimaal te bedienen en daarom verkopen we dakisolatie en zolderisolatie van verschillende merken. In de eerste plaats verkopen we dakisolatie van het merk Isover. Dit merk is al actief sinds 1937 en ze zijn nog steeds de marktleider. Isolatiemateriaal van Isover is niet alleen duurzaam, maar tegelijkertijd brandveilig. Daarnaast is de dakisolatie van dit merk eenvoudig te plaatsen en dat is natuurlijk ook zeer gunstig. Natuurlijk verkopen we ook dakisolatie van verscheidene andere merken. Denk aan Rockwool, Recticel, Unilin en nog veel meer.

Hoe realiseer je zolderisolatie?

Dak- of zolderisolatie realiseer je door de aankoop van kwalitatieve isolatiematerialen. Hoe prettig is het om al je bouwmaterialen voor dakisolatie online te kopen! Een hellend dak isoleren doe je bijvoorbeeld met rots- en glaswol. Wil je ook de buitenzijde isoleren? Maak hierbij gebruik van zogenaamde PIR-platen. Deze platen komen ook van pas bij het isoleren van een plat dak.

Wat is ons aanbod isolatiemateriaal?

Bouwdepot heeft een verrassend groot aanbod materiaal voor dakisolatie of zolderisolatie. Kies bijvoorbeeld uit glaswol, PIR-platen en steenwol. De dikte van het isolatiemateriaal ligt tussen de twee en tweeëntwintig centimeter. Isover, Rockwool en Ursa zijn enkele merken die je aantreft in onze webshop. Waar je keuze ook op valt, je kunt altijd rekenen op een uitstekende kwaliteit tegen een eerlijke prijs!

Waarom je een bestelling plaatst bij Bouwdepot

In het speuren naar materialen voor dakisolatie kom je natuurlijk uit in onze webshop gespecialiseerd in bouwmaterialen. Wij hebben voor iedere isolatieklus de juiste oplossing. Daarom loont het om bij ons je aankoop te doen. Bouwdepot bezorgt in België en Nederland, maar je bestelling ophalen is ook een optie. Dit doe je bij een van de afhaaldepots in Vlaanderen. Kortom: ga voor kwalitatieve en comfortabele dakisolatie en plaats vandaag nog een bestelling in onze webshop. 


BEKIJK HIER ONZE KORTE INFO VIDEO'S