Dakgoten & hulpstukken

Een dakgoot kopen

Een dakgoot is een belangrijk onderdeel van je woning. Het zorgt namelijk voor de afvoer van water op het dak en daarmee voorkom je lekkages en andere problemen. Er kunnen verschillende redenen zijn om een nieuwe dakgoot te laten installeren. Misschien werkt je huidige dakgoot niet meer goed en wil je daarom je dakgoot vernieu...

Een dakgoot kopen

Een dakgoot is een belangrijk onderdeel van je woning. Het zorgt namelijk voor de afvoer van water op het dak en daarmee voorkom je lekkages en andere problemen. Er kunnen verschillende redenen zijn om een nieuwe dakgoot te laten installeren. Misschien werkt je huidige dakgoot niet meer goed en wil je daarom je dakgoot vernieuwen. Misschien wil je ook een nieuwe dakgoot plaatsen op een nieuwe woning.

Lees meer


Dakgoten & hulpstukken

Er zijn echter verschillende soorten dakgoten. Ze hebben allemaal weer bijzondere eigenschappen. We zullen in dit artikel de verschillende dakgoten bespreken.

Dakgoot plaatsen: bakgoot

Deze dakgoot is in België erg populair. Je herkent deze dakgoot aan de rechthoekige vorm en platte bodem. De dakgoot is in verschillende materialen verkrijgbaar. Denk aan roestvrij staal, zink, pvc en aluminium. Het voordeel van deze dakgoot is dat hij bijzonder snel geplaatst kan worden. Daarmee bespaar je dus flink op de prijs, want doorgaans gaan de meeste kosten bij het plaatsen van een dakgoot naar de arbeidsuren. Een ander voordeel van deze dakgoot is dat hij onderhoudsvriendelijk is. Hij heeft amper onderhoud nodig en gaat lang mee. Ook is de dakgoot gemakkelijk te herstellen.

Dakgoot plaatsen of vernieuwen: mastgoot

Ook dit is een populaire dakgoot. Hij heeft een ronde vorm met een halve cirkel. Bij het monteren van deze dakgoot wordt gebruikgemaakt van gootbeugels. De gootbeugels zorgen ervoor dat de dakgoten stevig bevestigd worden. Dankzij de ronde vorm van de dakgoot loopt het water goed weg. Daarmee reduceer je de kans op verstoppingen. Ook deze dakgoot is gemakkelijk te plaatsen. Het nadeel is dat hij minderl onderhoudsvriendelijk is. Hij wordt wel gezien als een van de stevigste dakgoten.

Verschillende soorten dakgoten: kilgoot

Het type dak speelt een rol bij het bepalen van de juiste dakgoten. Komen er bij je woning bijvoorbeeld twee aflopende dakvlakken samen? Dan kun je het beste voor een kilgoot gaan. Het voordeel van deze dakgoot is dat het de kans op lekken bij aflopende dakvlakken aanzienlijk gaat verkleinen.

Het is dus ideaal voor schuine vlakken en de dakgoten zijn ook onderhoudsvriendelijk. Het nadeel van een kilgoot is dat de montage tamelijk complex is. Er gaan dus veel arbeidsuren gepaard met het plaatsen van deze dakgoten. Het is ook aan te raden om de dakgoten door een professional te laten plaatsen. Bij slechte plaatsing bestaat er namelijk een grotere kans op een lekkage.

Dakgoot vernieuwen: zakgoot

Een zakgoot lijkt enigszins op een kilgoot. Ze worden allebei gebruikt bij daken waarbij de twee hellende vlakken samenkomen. Een zakgoot ligt echter plat en daarmee is het een geheel andere dakgoot. Zakgoten zie je vooral bij gesloten bebouwing en bij oudere woningen. Deze dakgoot zie je minder bij nieuwe huizen. Het voordeel van deze dakgoot is dat het ideaal is voor grote hoeveelheden water. Het nadeel van een zakgoot is dat deze moeilijk bereikbaar is.

Een verholen dakgoot

Niet alleen de functie is bij een dakgoot relevant, maar natuurlijk ook de esthetiek. De kracht van deze dakgoot is dat hij bijzonder fraai afgewerkt kan worden. Deze dakgoot wordt namelijk onder de dakpannen gemonteerd. Van de verschillende soorten dakgoten is dit een van de weinige dakgoten die vrijwel onzichtbaar is. Het nadeel van verholen dakgoten is dat ze nadien moeilijk bereikbaar zijn. Bij eventuele problemen moet er dus veel gesloopt worden.

Dakgoten van verschillende materialen

In de voorgaande alinea's hebben wij de verschillende soorten dakgoten besproken. Deze verschillende dakgoten kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. De populairste materialen zijn zink, staal, aluminium, pvc en koper. Het materiaal is vooral bepalend voor de levensduur en prijs. Dakgoten van zink en staal kennen een lange levensduur, maar deze in zink zijn daarentegen wel prijzig.

Ook de esthetiek speelt natuurlijk een rol. Een koperen dakgoot heeft een luxueuze uitstraling, maar de kostprijs per vierkante meter ligt daarentegen weer hoog.

Dakgoot plaatsen?

Zelf een dakgoot plaatsen is niet aan te raden als je niet de handigste bent. De plaatsing moet namelijk vakkundig gebeuren, want anders bestaat er een kans op verstoppingen. Dit kan dan weer zorgen voor lekkages en dat kan leiden tot flinke gevolgschade. Er zijn veel verschillende soorten dakgoten en de een is gemakkelijker te plaatsen dan de ander.

Dakgoot kopen? Bestel gemakkelijk online!

Wil je een goede dakgoot kopen die je helpt om water eenvoudig af te voeren van je dak? Met een dakgoot van bij Bouwdepot doe je altijd een slimme investering. Als je online een dakgoot koopt, is het aan jou of je kiest voor verzenden op ophalen. Dit laatste doe je bij een van onze afhaaldepots in Vlaanderen. Toch liever verzenden? Bouwdepot levert in België en Nederland. Kortom: een dakgoot kopen die je natuurlijk in onze groothandel!

METIGLA 125/88 is een hoogwaardig dakgootsysteem met 19 onderdelen die eenvoudig in de gewenste opstelling gemonteerd kunnen worden. Door de vele mogelijkheden is het niet nodig dure zink of metalen afvoergoten op maat te laten maken.

Infobrochure
Montagehandleiding


De fabrikant biedt 15 jaar garantie en garandeert een levensduur van >50 jaar.


BEKIJK HIER ONZE KORTE INFO VIDEO'S