XPS / EPS isolatie

XPS isolatie - EPS isolatie: ontdek de voordelen

XPS isolatie en EPS isolatie zijn voor velen nog steeds de gouden standaard als het om isolatiemateriaal gaat. Deze isolatieplaten staan bekend om hun goede isolatiewaarde, relatief lage prijs en makkelijke gebruik. Maar wat zijn nu precies de voordelen van EPS isolatie? En wanneer is het beter o...

XPS isolatie - EPS isolatie: ontdek de voordelen

XPS isolatie en EPS isolatie zijn voor velen nog steeds de gouden standaard als het om isolatiemateriaal gaat. Deze isolatieplaten staan bekend om hun goede isolatiewaarde, relatief lage prijs en makkelijke gebruik. Maar wat zijn nu precies de voordelen van EPS isolatie? En wanneer is het beter om voor XPS isolatie te kiezen? Wij vertellen je over de verschillen tussen EPS en XPS isolatieplaten en brengen je op de hoogte van de unieke voordelen die XPS isolatie biedt. Zo lukt het je om een weloverwogen keuze te maken voor ieder isolatieproject.

Lees meer


XPS / EPS isolatie

Wat is EPS isolatie?

EPS isolatie is een materiaal dat ook wel tempex of piepschuim genoemd wordt. De afkorting staat voor geëxpandeerd polystyreen. Door polystyreen in een mal te doen en te verhitten, zet het uit. Hierdoor ontstaat er EPS isolatie, met talloze luchtbellen in het materiaal. Deze luchtbellen zorgen ervoor dat EPS isolatie enorm licht is. Maar liefst 98% van de isolatieplaten bestaat uit lucht, waardoor het eenvoudig te vervoeren en plaatsen is. Deze grote hoeveelheid lucht zorgt ook voor een lage kostprijs. EPS isolatie wordt als een van de voordeligste isolatiematerialen gezien.

EPS isolatie is te gebruiken voor allerlei soorten doeleinden. Zo is EPS isolatie een geschikt materiaal voor de isolatie van vloeren, muren en daken. De platen zijn eenvoudig op maat te zagen. EPS isolatie is bovendien verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor er voor ieder project de juiste isolatie is.

De voordelen van EPS isolatie

Er zijn verschillende isolatiematerialen om uit te kiezen, dus wat zijn de voordelen die EPS isolatie biedt? Er zijn een aantal redenen om voor EPS isolatie te gaan:

 • EPS isolatie is ontzettend betaalbaar

 • EPS isolatie is niet gevoelig voor vocht

 • EPS isolatie is makkelijk op maat te snijden of zagen

 • EPS isolatie is bijzonder licht en daardoor eenvoudig om te installeren

 • EPS isolatie heeft een hoge isolatiewaarde van 0,034 tot 0.040 W/mK

 • EPS isolatie is niet gevoelig voor rot of schimmel

 • EPS isolatie is drukvast en dus geschikt voor vloeren

 • EPS isolatie is brandveilig

Wat is XPS isolatie?

XPS isolatie wordt in de volksmond ook wel hardschuim genoemd. De afkorting XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS isolatie wordt gemaakt door polystyreen te verwarmen en vervolgens met grote druk in een mal te persen. Deze mal heeft in de meeste gevallen een lange, platte vorm. Zo ontstaan XPS isolatieplaten. Deze XPS isolatieplaten bestaat voor een groot deel uit lucht, maar de lucht wordt vastgehouden in de binnenkant van de cellen. Hierdoor verliest XPS isolatie niet snel zijn hitte. Deze grote hoeveelheid lucht zorgt ook voor een licht gewicht, waardoor het gebruiksgemak van XPS isolatieplaten erg groot is.

Ook XPS isolatie kan voor allerlei projecten gebruikt worden. Zo zijn XPS isolatieplaten een populaire keuze voor het isoleren van kelders, maar ook spouwmuren, daken en gevels kunnen met XPS isolatieplaten geïsoleerd worden. De stevigheid van het materiaal maakt XPS isolatieplaten bovendien een uitstekende keuze voor het isoleren van vloeren. Het is gebruikelijk om XPS isolatie te kopen met ingebouwde tanden en groeven, zodat de platen netjes op elkaar aansluiten. Dat vergroot meteen het gebruiksgemak van XPS isolatie.

De voordelen van XPS isolatie

Ook XPS isolatie heeft een aantal voordelen die zeker het benoemen waard zijn. Wanneer je kiest voor XPS isolatieplaten, mag je rekenen op de volgende pluspunten:

 • XPS isolatie heeft een zeer sterke isolatiewaarde van 0.027 tot 0.037 W/mK

 • XPS isolatie is zéér goed bestand tegen vocht

 • XPS isolatie is lichtgewicht en dus makkelijk in gebruik

 • XPS isolatie is drukvast en dus geschikt voor vloeren

 • XPS isolatie heeft een hoge dampdoorlatendheid

 • XPS isolatie is eenvoudig op maat te zagen

 • XPS isolatie zorgt niet voor huidirritatie tijdens verwerking

 • XPS isolatie is niet gevoelig voor schimmels

Het verschil tussen EPS isolatie en XPS isolatie

XPS isolatie en EPS isolatie komen dus allebei met een grote hoeveelheid voordelen, maar wat is nu precies het verschil tussen XPS isolatie en EPS isolatie? Natuurlijk is het maakproces van XPS isolatieplaten anders. Dit andere maakproces zorgt ervoor dat dat de kwaliteiten van XPS isolatie over het algemeen iets beter zijn. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de druksterkte van XPS isolatie. Deze is bij XPS isolatie een stuk groter dan de maximale druksterkte van EPS isolatie. Ook isoleert XPS algemeen iets beter dan EPS. Daarom is het voor sommige projecten beter om voor XPS isolatie te kiezen in plaats van EPS isolatie.

Een ander verschil zit in de lucht- en vochtdoorlating van XPS isolatieplaten in vergelijking met EPS isolatie. EPS isolatie heeft een minder dichte structuur en laat daardoor meer lucht en vocht door. Dat zorgt voor een iets minder goede isolatie, maar vooral ook voor eventuele vochtproblemen. Daarom is het in vochtige ruimtes beter om voor XPS isolatie te kiezen, aangezien EPS isolatie op den duur misschien voor problemen zorgt.

De prijs is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Op dat gebied wint EPS isolatie het moeiteloos van XPS isolatie. EPS isolatie is een stuk voordeliger en daardoor vaak de beste keuze voor isolatieprojecten in ruimtes die niet vochtig zijn en niet om een grote druksterkte vragen. In alle andere gevallen is XPS isolatie juist een betere keuze, want XPS isolatie is over het algemeen net wat sterker, vochtbestendiger en luchtdichter dan EPS isolatie.

EPS en XPS isolatie bij Bouwdepot

Ben je op zoek naar het juiste materiaal voor de volgende isolatieklus? Zowel XPS isolatie als EPS isolatie koop je bij Bouwdepot. Onze EPS en XPS isolatieplaten komen in verschillende groottes en diktes, zodat je het materiaal helemaal af kunt stemmen op jouw klus. Voor beide soorten geldt dat ze beschikbaar zijn met een tand- en groefsysteem, waardoor het aanbrengen van de EPS of XPS isolatieplaten een stuk eenvoudiger wordt. Natuurlijk ben je ook verzekerd van de beste prijs, of je nu naar XPS of EPS isolatie zoekt. Ontdek zelf ons ruime assortiment en bestel EPS isolatie en XPS isolatie van de beste kwaliteit.


BEKIJK HIER ONZE KORTE INFO VIDEO'S