Infiltratiekratten & toebehoren


Veelgestelde vragen over Infiltratiekratten & toebehoren

Wat is een infiltratieput of -krat en waarom dient u deze te plaatsen?

Wanneer u bepaalde renovaties wilt uitvoeren, dan kan het plaatsen van een infiltratieput verplicht zijn. U kunt denken aan zaken zoals een oprit of gazon, maar ook regenwaterput. Een infiltratievoorziening biedt u in dat geval een tweetal voordelen bij hevige regenval:

  • Een sterk verminderde belasting van het rioleringssysteem, omdat het opgevangen regenwater in de infiltratievoorziening wordt opgenomen en deze dientengevolge als een soort buffer dient, en

  • Een meer stabiele aanvulling van het peil van het grondwater, omdat de infiltratievoorziening het regenwater opneemt en vervolgens langzaam afgeeft

Met een infiltratiekrat of -put en zandvangput vangt u dus hoeveelheden regenwater op, die vervolgens langzaamaan aan de grond zelf worden afgegeven. Zo zorgt u ervoor dat u geen grote plassen water op een bepaalde plek heeft, dit wordt immers opgevangen en afgevoerd. Het is dus in feite een afwateringssysteem.

Wanneer is een infiltratieput verplicht?

Bij bouwaanvragen tot 31 december 2013 is een regenwatervoorziening verplicht bij nieuwbouw en bestaande bouw met een dakoppervlakte die meer bedraagt dan 75m2, indien de uitbouw een dakoppervlakte van meer dan 50m2 heeft. Bij bouwaanvragen vanaf 1 januari 2014 is een regenwatersysteem niet meer verplicht voor renovaties, voor nieuwbouw geldt dat elke woning die een oppervlakte heeft van meer dan 40m2 over een regenwatersysteem dient te beschikken. De inhoud van het systeem dient minimaal 5000 liter te bedragen.

Dient u een infiltratiesysteem te laten keuren?

Wanneer u een wijziging aanbrengt in de afvoer van een woning of een infiltratiesysteem laat installeren, dan dient u deze te laten keuren. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de aansluiting van het systeem op de riolering, de scheiding van afval- en regenwater en indien dit conform de wettelijke voorschriften geschiedt. Wilt u meer weten? Wij adviseren u graag betreffende het beste systeem in uw situatie.

Infiltratiekratten & toebehoren

Infiltratiekratten voor de buffering van regenwater

In stedelijke gebieden is wateroverlast een steeds groter probleem. Een groot deel van de grond is bedekt met een oppervlak dat geen of weinig water doorlaat, zoals asfalt of bestrating. Alle regen wordt het riool ingeleid, waardoor bij zware regenval het riool overbelast wordt. Wil jij je steentje bijdragen aan het ontlasten van het riool? Infiltratiekratten zijn dan een geweldige aankoop. Wat is een infiltratiekrat precies, hoe werken infiltratiekratten en hoeveel heb je er nodig? Bouwdepot vertelt je hier alles over.

Wat zijn infiltratiekratten?

Infiltratiekratten zijn kratten die in de grond worden geplaatst en zo een holle ruimte creëren. Infiltratiekratten kunnen naast elkaar worden gelegd en gestapeld worden om een groter infiltratiesysteem te creëren. Het complete systeem wordt omhuld met een doek van geotextiel, zodat er geen zand in de infiltratiekrat terechtkomt.

Hoe werken infiltratiekratten?

Een infiltratiekrat vangt regenwater op, bijvoorbeeld via een regenpijp die verbonden is met je dakafvoer. De infiltratiekratten dienen als buffer. Zou het water via de regenpijp gewoon de grond in lopen, dan zou er wateroverlast in je tuin ontstaan. Wanneer de pijp aangesloten is op infiltratiekratten, dan vangen de kratten het water op. Vervolgens wordt water afgegeven aan de omliggende zandlagen in de grond.

De infiltratiekratten zijn omgeven met een doek, waardoor water wel in de zandlaag kan trekken, maar zand niet in de kratten terechtkomt. Hou je infiltratiekratten schoon door een filter te plaatsen. Zo komen er geen bladeren en zand in je systeem terecht.

Is een infiltratiekrat milieuvriendelijk?

Met infiltratiekratten in de grond help je het riool te ontlasten tijdens regenbuien. Dit water trekt later weer de grond in, waardoor je tuin langer voordeel heeft van gevallen regen. De meeste infiltratiekratten zijn gemaakt van gerecycled kunststof en ze kunnen na gebruik ook weer opnieuw gerecycled worden. Infiltratiekratten zijn dus zeker goed voor het milieu.

Hoe diep plaats je een infiltratiekrat?

Infiltratiekratten werken het beste wanneer ze onder een laag zandgrond worden geplaatst zonder dat ze op grondwaterniveau komen te liggen. Hoe diep je de infiltratiekratten het beste plaatst, is afhankelijk van wat ze moeten dragen. In een siertuin is een diepte van 20 tot 40 centimeter goed. Moeten de infiltratiekratten licht autoverkeer kunnen dragen, bijvoorbeeld omdat ze onder de oprit geplaatst worden? Plaats ze dan minimaal op 80 centimeter diepte. Bij zwaardere verkeersbelasting is een minimale diepte van een meter aan te raden.

Hoe bereken je de benodigde infiltratiecapaciteit van de infiltratiekratten?

Hoeveel capaciteit je nodig hebt, is uiteraard deels afhankelijk van de regenval. Toch kun je een aardige schatting maken van de benodigde infiltratiecapaciteit door het oppervlak dat aangesloten in op de infiltratiekratten te vermenigvuldigen met dertig. Stel, je infiltratiesysteem is aangesloten op je dak. Je dak heeft een oppervlak van 80 vierkante meter. Vermenigvuldig 80 nu met 30.

80 x 30 = 2400

Het getal 2400 is in liters. Je hebt dus een systeem nodig dat 2400 liters kan opvangen. Heb je een kleine tuin? Overweeg dan je infiltratiekratten te stapelen.

De voordelen van infiltratiekratten

Infiltratiekratten bieden de gebruiker verschillende voordelen:

  • De grond in je tuin droogt minder snel uit. Dat is goed voor je gazon en voor je planten.

  • In sommige gevallen is het mogelijk subsidie aan te vragen, waardoor het plaatsen van het systeem goedkoper is.

  • Infiltratiekratten gaan lang mee. Na de aanleg van je systeem geniet je dus lang van alle voordelen.

  • Infiltratiekratten zijn goed voor het milieu. Je vermindert de belasting op het riool.

  • Infiltratiekratten zijn te stapelen, waardoor je een groot systeem kunt aanleggen, ook in een kleinere tuin.

Een Infiltratiekrat kopen bij Bouwdepot

Wil jij ook graag genieten van de voordelen die infiltratiekratten jou te bieden hebben? Bij Bouwdepot vind je infiltratiekratten voor jouw tuin. Bereken de capaciteit die je nodig hebt en koop jouw kratten online. Ze zijn goed voor het milieu en goed voor je tuin.


BEKIJK HIER ONZE KORTE INFO VIDEO'S