Geluid

Bouwdepot is verdeler van kwalitatieve geluidsisolatie en dit aan uiterst competitieve prijzen. Bij ons kan je eenvoudig en goedkoop geluidsisolatie online kopen en later leveren thuis of op de werf!

 



Geluid

Geluidsisolatie: de verschillende mogelijkheden

Geluidsisolatie zorgt voor het beperken van overdracht van geluid, zoals bij contactgeluiden net als door trillingen. Geluidsisolatie houdt onder meer ook geluid van verkeer buiten tegen en beperkt geluidshinder bij het maken van muziek. Bovendien is er het voordeel dat geluidsisolatie de akoestiek in de ruimte verbetert. Er ontstaat in de woonomgeving of werkomgeving met het isoleren van wanden of daken dan ook meer rust en stilte. Er komt minder geluid binnen bij geluidsisolatie en er gaat minder geluid naar buiten. Wat dat betreft is akoestische isolatie toe te passen als je geluidshinder ondervindt, maar ook als je geluidshinder in je omgeving wilt voorkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een ruimte te isoleren, zoals onder meer met akoestische wandisolatie, vloerisolatie en plafondisolatie.

Geluidsisolatie: contactgeluiden en luchtgeluiden

Het is belangrijk om voor de toepassing van geluidsisolatie te bepalen welke vorm van geluidshinder aanwezig is. Bij contactgeluiden is er sprake van bijvoorbeeld stoelpoten die verschuiven en geluidshinder veroorzaken. Ook voetstappen zijn onder contactgeluid te scharen net als lawaai van zwaar verkeer, zoals vrachtwagens die voor de deur langs rijden. Een kenmerk van contactgeluid is dat de geluidsbron direct in contact staat met een wand, plafond of vloer.

Contactgeluid verplaatst zich onder meer door trillingen die vervolgens voor geluidshinder zorgen. Bij luchtgeluid is er sprake van een vrije geluidsbron die als het ware in de lucht ontstaat. Denk maar aan kinderen die luidruchtig buiten aan het spelen zijn of aan geluid dat uit een televisie of muziekinstallatie voortkomt.

Bij geluidsisolatie om contactgeluiden tegen te gaan, is het aan te raden om de betreffende wand, plafond of vloer te isoleren. Komt het contactgeluid van bovenburen dan ligt het voor de hand om het plafond te isoleren. Dit zorgt voor een demping van het geluid. Bij geluidsisolatie tegen luchtgeluid geldt dat het plaatsen van een voorzetwand of het aanbrengen van een verlaagd plafond tot de mogelijkheden behoort.

Verschillende soorten materialen voor geluidsisolatie

Er zijn verschillende soorten materialen beschikbaar voor geluidsisolatie. Een veelgebruikt soort materiaal betreft akoestische isolatieplaten. De prestaties van de geluidsisolerende platen zijn afhankelijk van de massa. Een ander soort betreft materiaal dat geluid absorbeert en toe te passen is om de akoestiek in een ruimte te optimaliseren. Bijvoorbeeld om nagalmen te verminderen en een hol klinkende ruimte akoestisch te verbeteren.

Er is eveneens isolatiemateriaal beschikbaar dat trillingen isoleert, zoals in de vorm van een voorzetwand of toepassing van een zwevende vloer. In aanvulling op deze soorten materialen voor geluidsisolatie zijn er zogenoemde antidreunplaten. Deze zijn onder meer geschikt om toe te passen op een aluminium oppervlak of andere metalen oppervlakken die trillingen voortbrengen.

Verschillende soorten geluidsisolatie

Naast dat er verschillende soorten uitvoeringen zijn van materialen voor geluidsisolatie is er eveneens variatie in de samenstelling. Steenwol is bijvoorbeeld een van de materialen die een samenstelling kent die perfect is om als geluidsisolatie te dienen. Steenwol zorgt bovendien niet alleen voor geluidsisolatie, maar beschikt eveneens over thermisch isolerende eigenschappen. Ook glaswol is toe te passen om in akoestische isolatie te voorzien net als polyethyleen om bijvoorbeeld een vloer te isoleren. Polyethyleen heeft bovendien als voordeel over vochtafstotende eigenschappen te beschikken en is daarbij tegen hoge en lage temperaturen bestand. Glaswol is bij voorkeur geschikt voor thermische isolatie, maar zorgt door de grote massa ook voor het beperken van geluidshinder. Er zijn praktisch glaswol isolatieplaten verkrijgbaar die gemakkelijk te verwerken zijn. Zo zijn er nog meer soorten geluidsisolatie beschikbaar om geluidshinder te beperken, zoals kurk.

Geluidsisolatie wand

Een effectieve manier om een geluidshinder van buiten te beperken, is het plaatsen van een voorzetwand voor een muur. In dit geval plaats je ene frame voor de wand om daar isolatiemateriaal op aan te brengen, zoals steenwol of glaswol. De muur is dan af te werken met gipsplaten. Overigens zijn er ook kant-en-klare isolatieplaten te gebruiken om een muur van geluidsisolatie te voorzien.

Geluidsisolatie plafond

Het komt in flatgebouwen en appartementencomplexen regelmatig voor dat er sprake is van geluidshinder van buren. Indien de geluidshinder van bovenaf komt, is het mogelijk om het plafond van geluidsisolatie te voorzien. Een praktische en efficiënte oplossing daarvoor is het aanbrengen van een verlaagd plafond. De werkwijze is net als bij een voorzetwand bij een muur, waarbij je in dit geval een frame tegen het plafond plaatst en bijvoorbeeld glaswol gebruikt voor de geluidsisolatie. Het plafond is dan weer af te werken met gipsplaten.

Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie van de vloer is ideaal om de hinder van contactgeluiden te beperken en zorgt tevens voor vermindering van luchtgeluid. Bij een houten vloer is het mogelijk om glaswol te gebruiken, maar er is ook een andere optie. Bijvoorbeeld door een keuze te maken om een zwevende vloer te plaatsen die over een geluidsabsorberende laag beschikt. 


BEKIJK HIER ONZE KORTE INFO VIDEO'S