Grindplaten & grinddallen

Grindstabilisatie of bodemstabilisatie nodig voor het aanleggen van een nieuwe oprit, tuinpad of terras met grind, kiezel of keien? Het is een goede keuze om de ondergrond te voorzien van stabilisatie, zo voorkom je dat het grind of de keien na verloop van tijd gaan wegzakken. Grindplaten & grinddallen

Grindmatten kopen bij Bouwdepot

Heb je grind in de tuin? Geef de steentjes een goede ondergrond met grindplaten of grindmatten. Deze grindmatten voorkomen bandensporen in je oprit, verzakking en oneffenheden van de grond. Bij Bouwdepot vind je grindmatten op rol voor iedere toepassing.

Grindstabilisatie zorgt voor een egaal grindpad, oprit of terras

Om te voorkomen dat grind of keien gaan verschuiven en inzakken, kun je het grind of keien stabiliseren. Dit gebeurt in de meeste gevallen met speciaal daarvoor ontworpen grindplaten of grindmatten die je onder het grind aanbrengt. De grindplaten bestaan uit afzonderlijke compartimenten met honinggraat motief die er voor gaan zorgen dat de keien, steentjes of grind op hun plaats gehouden worden en zodoende niet meer kunnen verschuiven.

Deze werkwijze garandeert een mooi, strak en hecht oppervlak, zonder inzakkingen, sporen of verschuivingen en vergt nagenoeg geen onderhoud. Daarnaast is grindstabilisatie ook zo goed als onzichtbaar, omdat het grind zich tot 2cm boven de grindplaat vult in de honinggraten. Grindplaten zijn perfect waterdoorlatend en als positieve bijkomende eigenschap dat ze groei van onkruid tegengaan door de geotextiel aan de onderkant van de stabilisatieplaat. In de webshop van Bouwdepot zijn grindplaten te koop van diverse formaten en afmetingen. Bij het bestellen kan je de keuze maken uit grindplaten ontworpen voor tuinpaden of voor sterkere, speciaal voor parkings en opritten.

Koop grindplaten en worteldoeken online in onze webshop

Je kan de diverse producten die wij aanbieden op het gebied van grindstabilisatie op meerdere plaatsen in en om het huis gebruiken. Denk aan wandel- en tuinpaden, opritten, parkings, dakterrassen maar ook voor het aanleggen van een een sierstrook of een sportterrein met grind.

Wil je er zeker van zijn dat je oprit of tuinpad volledig onkruidvrij blijft? De grindstabilisatieplaten zijn aan de onderzijde voorzien van een anti-worteldoek. Deze voorkomt dat onkruid door je grind groeit. Daarnaast hebben deze doeken ook een filterende en drainerende werking en zijn geheel waterdoorlatend. Alle grindstabilisatie matten, anti-worteldoeken en bodemstabilisatie zijn uit voorraad leverbaar. Je kan deze online bestellen en ophalen of laten leveren bij je thuis of op de werf.

Waarom moet je grindmatten leggen?

Grindmatten plaatsen is nuttig wanneer je de kiezelverharding in je tuin wilt versterken. De grindplaten hebben een structuur die wat weg heeft van honingraten. De steentjes liggen vast in de raten, waardoor ze mooi op hun plek blijven liggen. Met grindmatten leggen, voorkom je dus bandensporen op je oprit. Heb je een tuinpaadje met grind met een fundering van grindmatten op rol? Ook als je aan de zijkant van het pad stapt, blijft het grind stevig liggen. Met grindmatten ligt je paadje er dus altijd mooi bij. Hierdoor hoef je minder vaak te harken.

Grindmatten en hun toepassingen

Je kunt grindmatten leggen voor verschillende toepassingen. Particulieren gebruiken grindmatten op rol veelal voor de oprit of voor tuinpaden. Daarnaast is grindmatten leggen geschikt voor daktuinen. Grindplaten worden ook door de gemeente en door bedrijven gebruikt bij het aanleggen van golfbanen, parken, begraafplaatsen, servicewegen en parkeerplaatsen. Je kunt grindmatten op rol dus eigenlijk overal tegenkomen.

In sommige gevallen worden grindplaten niet gebruikt als ondergrond voor grind, maar voor gras. De grindmatten  dienen dan als stabilisatieplaten die de belastbaarheid van bijvoorbeeld parkeerplaatsen vergroot. Nadat de grindmatten zijn gelegd, strooit men graszaden of teelaarde.

Grindmatten leggen met anti-worteldoek

Sommige grindplaten komen met anti-worteldoek. Andere grindmatten worden zonder worteldoek geleverd, maar worteldoeken zijn steeds los te verkrijgen. Het worteldoek zorgt ervoor dat onkruid minder makkelijk tussen het grind groeit. Het bespaart je dus een hoop onderhoud.

Grindmatten kopen voor de oprit

Op een oprit met grind is grindmatten plaatsen zeker aan te raden. De oprit wordt zwaar belast wanneer je er regelmatig met je auto overheen rijdt. Als er geen grindplaten liggen, zullen de banden het grind wegdrukken en heb je binnen de kortste keren spoorvorming. Met grindmatten plaatsen, voorkom je dit. Dit maakt het bovendien makkelijker om over de oprit te lopen of te fietsen. De ondergrond zakt namelijk niet weg onder je voeten of fietsbanden.

Welke grindmat kiezen?

Grindmatten lijken misschien allemaal op elkaar, toch verschillen de soorten veel van elkaar. Heb je een specifiek doel op het oog voor de grindmatten op rol? Bekijk dan altijd eerst goed de specificaties. Belangrijk is onder andere de celmaat, de belasting en de afmeting van de mat.

De celmaat van grindmatten

De celmaat geeft aan hoe groot de cellen van de mat zijn. Dit wordt aangegeven in vierkante centimeters of in centimeters als de cel rond is. In een mat met grotere cellen passen grotere kiezels. Ga je voor klein grind? Dan kun je juist beter grindmatten plaatsen met kleinere cellen voor optimale stevigheid.

De belastbaarheid van grindmatten

Let ook goed op de belastbaarheid van de grindmatten voor je ze aanschaft. Dit wordt aangegeven in ton per vierkante meter wanneer de grindmat gevuld is. Als je grindmatten plaatsen wilt voor een tuinpad zul je een minder sterk type nodig hebben dan wanneer je grindmatten op rol nodig hebt voor op je oprit.

De mat afmeting van grindmatten

Let tot slot op de afmetingen van de mat. Hoe groter de platen, hoe minder matten je nodig hebt om het gewenste oppervlak te versterken. Overweeg hoeveel een plaat kost in verhouding tot zijn grootte, zodat je eenvoudiger prijzen van matten kunt vergelijken.

Welk formaat grind is geschikt voor mijn tuin?

Als de celmaat van de grindplaten die je gaat leggen moet passen bij het formaat van de siergrind steentjes, is het goed om te weten welk kaliber siergrind geschikt is voor je tuin of erf. Veelal kiest men voor steentjes die tussen de 8 en 20 mm in liggen. Kies je voor kleinere steentjes? Dan is de kans groot dat de steentjes regelmatig tussen het profiel van je fiets-, motor-, of autobanden gaan zitten. Sierstenen die groter zijn dan 20 mm maken het juist weer lastiger om over je pad of oprit te lopen of te rijden.

Vandaag je grindplaten kopen bij Bouwdepot

Bij Bouwdepot kun je grindplaten kopen voor de door jou gewenste toepassing. Daarnaast vind je bij ons anti-worteldoeken waarmee jij je grindpad mooi houdt en onderhoud beperkt. Wil jij graag grindmatten plaatsen en een oprit of tuinpad van grind aanleggen? Koop dan vandaag je grindplaten bij Bouwdepot.


BEKIJK HIER ONZE KORTE INFO VIDEO'S