Hoe uw bestaand dak isoleren?

Hoe uw bestaand dak isoleren?


Overweegt u om uw dak te isoleren? Een slimme keuze, want isolatie kan u op jaarbasis een prijsdaling van 30% betekenen op uw energierekening. Voor een gezin met kinderen betekent dit al gauw een besparing van vele honderden euro’s. Daarnaast wordt het leefklimaat binnenshuis een heel stuk prettiger. Hoog stoken betekent namelijk ook dat de lucht droger wordt. Dankzij het plaatsen van isolatie is het binnen nog steeds warm, maar met een verbeterde luchtkwaliteit en luchtvochtigheid. En dat komt zowel u als uw woning alleen maar ten goede.

De manier waarop u uw dak isoleert, is een beetje afhankelijk van uw voorkeur. U kunt ervoor kiezen om uw dak van buiten of binnen te isoleren, maar u kunt ook opteren voor de isolatie van de zoldervloer. Niet iedereen gebruikt de zolder actief als leefruimte, en dan kan de isolatie van de zoldervloer overwogen worden. Ook een combinatie van verschillende isolatietechnieken is mogelijk.

Hoe een bestaand dak isoleren?

Wilt u het liefst uw dak isoleren, dan kunt u uw dak zowel langs binnen als langs buiten isoleren. In principe is het veruit het gemakkelijkst om uw dak langs binnen te isoleren, zeker wanneer uw dak nog niet toe is aan een renovatiebeurt. Laat u uw dak ook renoveren, dan kan u overwegen meteen een laag isolatie langs buiten te laten plaatsen. Maar in de meeste gevallen wordt een dak langs binnen geïsoleerd. 

De dakconstructie van uw woning speelt een belangrijke rol bij de plaatsing van uw dakisolatie. Indien u een spantendak heeft, dan betekent dit dat de spanten op zeer korte afstand naast elkaar worden geplaatst. Daaronder zit het onderdak, waarlangs u de isolatiematerialen kunt aanbrengen. Vrijwel alle nieuwere huizen zijn op deze manier gebouwd. De wat oudere huizen beschikken veelal over een gordingendak. Deze bestaat uit lange platen (gordingen) met kepers ertussen (balken). Oude daken beschikken niet altijd over een onderdak.

Bij een ouder dak kunt u de isolatiematerialen tussen de kepers en de gordingen aanbrengen. Meestal gaat men voor een ietwat dikkere laag tussen de gordingen en wordt de dakisolatie afgemaakt met een dunne laag tussen de kepers. Bij een sprantendak kunt u simpelweg één dikke laag isolatie aanbrengen.

De materialen die u kunt gebruiken lopen erg uiteen. Te denken valt aan harde isolatieplaten, isolatieplaten van hardschuim, dekens van minerale wol en het zogeheten inblaaswol, dat in het dak wordt geblazen. Over het algemeen zijn de dekens met minerale wol het handigst voor gordingendaken, die daarna worden afgewerkt met gipsplaten. Zo krijgt u een fraai afgewerkte balkenconstructie.

Isoleren van de zoldervloer

In plaats van uw dak zelf te isoleren, kunt u er ook voor kiezen om uw zoldervloer te isoleren. Gebruikt u de zolder weinig, of alleen als opslag van spullen, dan is deze optie een stuk goedkoper. Daarnaast wordt het volume dat dient te worden verwarmd kleiner en dit scheelt ook weer in uw stookkosten.

Indien uw zoldervloer van een massief materiaal is vervaardigd, dan zijn kunststof isolatieplaten of gespoten PUR de meest voor de hand liggende optie. De vloer van de zolder blijft dan nog steeds gelijk, waardoor u de ruimte kunt blijven gebruiken. Houten zoldervloeren kunt u voorzien van geblazen isolatie. Deze isolatie bestaat uit minerale wol, maar tegenwoordig zijn er meerdere materialen voorhanden zoals gerecycled papier. Interessant wanneer u ook graag een beetje aan het milieu denkt.

Zowel uw dak als zoldervloer isoleren

Een combinatie van beide technieken komt zelden voor, omdat dit in feite niet nodig is. Een reden waarom u wel zou kunnen opteren voor de isolatie van zowel uw dak als zoldervloer, is als u uw zolder ook akoestisch wil isoleren. Heeft u een gezinslid dat graag muziek maakt? Dan kan hij of zij zich in deze geïsoleerde ruimte terugtrekken.

Welke soort isolatie is geschikt voor uw dak?

Wilt u graag meer weten over de verschillende materialen en isolatiemethoden? Neem dan gauw een kijkje in de webshop van Bouwdepot Online Bouwmaterialen. Wij bieden een enorm scala aan isolatiemateriaal en -producten, dat aan elke wens en situatie beantwoordt. Natuurlijk kunnen wij u ook voorzien van deskundig advies, indien u twijfelt over een bepaald product of de wijze van aanbrengen. Neem gerust contact met ons op en wij helpen u direct verder.


19 december 2017

Author: