Waarvoor dient een dampscherm bij dakisolatie?

Waarvoor dient een dampscherm bij dakisolatie?


Indien u plannen heeft om uw woning op bepaalde plekken van dakisolatie te voorzien, dan is het raadzaam ook na te denken over het plaatsen van een dampscherm. Vooral bij het plaatsen van dakisolatie is een dampscherm onontbeerlijk. Een dampscherm beschermt in de eerste plaats uw dak tegen vochtproblemen en gaat aanverwante risico’s zoals schimmelvorming tegen. Daarnaast zorgt een dampscherm ervoor dat de gebruikte dakisolatiematerialen zelf ook beschermd worden tegen vochtschade. Maar wat is een dampscherm precies?

Wat is een dampscherm?

Een dampscherm bestaat uit een speciale folie die aan de zogenaamde warme zijde van de isolatie wordt aangebracht. Deze folie zorgt ervoor dat er geen condensvorming kan optreden, doordat het dampscherm waterdamp afkomstig van binnenuit tegenhoudt. Zodoende kan de waterdamp niet in contact treden met de gebruikte isolatiematerialen en deze aantasten.

Een dampscherm kan op zichzelf worden aangebracht, maar ook reeds in de isolatiematerialen verwerkt zitten. Vaak kunt u dit terugzien aan een aluminiumlaag aan één kant van het isolatiemateriaal, bijvoorbeeld in het geval van spijkerflensdekens van minerale wol of kunststof isolatieplaten. Het is in dat geval dus niet nodig om nog apart een dampscherm aan te schaffen. Wel is het van belang dat u eventuele naden en kieren goed afplakt opdat vochtige lucht niet alsnog in de isolatiematerialen terecht kan komen.

Een apart dampscherm wordt doorgaans vervaardigd van polyethyleenfolie, dat u zelf tegen de balken van uw dak kunt nieten als beschermlaag van de isolatiematerialen. Indien u zeker wilt zijn van een perfecte luchtdichtheid, is het kiezen van een apart dampscherm een goede keuze. Ook in dit geval dient u er wel voor te zorgen, dat de folie overal goed aansluit om energieverlies en eventuele vochtproblemen te voorkomen.

Wanneer heeft u een dampscherm nodig?

Een dampscherm plaatsen is eigenlijk in alle mogelijke situaties van dakisolatie aan te raden. U voorkomt er een veelvoud aan (vocht)problemen mee, die niet alleen schadelijke maar ook kostelijke gevolgen kunnen hebben. Voorkomen is eigenlijk altijd beter dan genezen, ook in dit geval. Een dampscherm beschermt zowel uw woning als de isolatiematerialen tegen vochtschade en tegelijkertijd zorgt een dampscherm voor een goede luchtdichtheid. Het laatstgenoemde heeft een positief effect op de isolatiewaarde van uw woning en daarmee ook uw verwarmingskosten.

Enkele voorbeelden waarin het aanbrengen van een dampscherm absoluut noodzakelijk is:

  • – Wanneer u ruimten wilt isoleren waarin veel vocht wordt geproduceerd (de zogeheten natte ruimten van een woning) die tegelijkertijd niet beschikken over goede ventilatiemogelijkheden
  • – Tijdens het isoleren van buitenmuren die niet voldoende damp doorlaten, zo voorkomt u dat vocht van binnen niet in het metselwerk blijft hangen en aldaar voor vochtschade zorgt
  • – Tijdens het isoleren van een dak dat voorzien is van een onderdak dat niet voldoende damp doorlaat, om exact dezelfde redenen
  • – Hetzelfde geldt voor platte daken met een dakopbouw die niet voldoende waterdamp doorlaat

Is een luchtscherm hetzelfde als een dampscherm?

Veelvuldig worden de termen dampscherm en luchtscherm door elkaar gehaald. Een luchtscherm wordt geproduceerd van kunststof folie en dient ter verbetering van de luchtdichtheid in huis. Een luchtscherm houdt echter niet alleen lucht tegen, maar ook waterdamp. In de praktijk dient een luchtscherm dan ook veelal als dampscherm en andersom. Door een luchtscherm verkeerd te plaatsen, riskeert u echter dat waterdamp niet meer kan verdwijnen. Dit kan ongewilde condensatie in de hand werken. Het is dus raadzaam u goed te laten adviseren met betrekking tot de keuze voor een geschikt dampscherm.

Bouwdepot Online Bouwmaterialen beschikt over een breed assortiment aan lucht- en dampschermen. Wilt u weten welk product het beste bij uw specifieke situatie past? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. Bij twijfel omtrent de juiste keuze staan wij u uiteraard graag te woord.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma dampschermen

8 november 2017

Author: