Hoe uw plat dak isoleren?

Hoe uw plat dak isoleren?


Heeft u een plat dak dat u wilt isoleren? Dan is het van belang dat u daarvoor de juiste werkwijze hanteert. Een plat dak isoleren is namelijk anders dan het isoleren van een schuin dak. Voor het isoleren van een plat dak is de dakopbouw van groot belang. Er zijn namelijk drie methoden waaruit gekozen kan worden, met allemaal hun eigen voordelen en nadelen. Welke methode u kiest, hangt af van de aanwezige constructie en de vrije ruimte die u heeft op het platte dak. De verschillende manieren om een plat dak te isoleren zijn:

1. De koud plat dak-methode
2. De warm plat dak-methode
3. De omgekeerde dak-methode

Deze manieren worden nu allemaal besproken, zodat u weet welke manier van isoleren het beste bij uw platte dak past.

1. Koud plat dak-methode

Het isoleren via de koud plat dak-methode wil zeggen dat het plat dak geïsoleerd wordt langs de binnenzijde. Dit houdt in dat de draagconstructie door een speciale waterwerende laag niet opgewarmd zal worden (door warmte van uw woning). Het is een methode die vaak toe wordt gepast bij de bestaande platte daken, maar ook bij aanbouwen die maar een speciale hoogte kunnen hebben (door technische redenen). Vaak wordt deze methode afgeraden, omdat het dak vaak te maken heeft met temperatuurschommelingen. Het gevolg daarvan is dat de dakafwerking zal uitzetten en zal krimpen en daardoor is de kans op scheuren groter. Mocht u toch voor deze methode kiezen, dan is het van belang dat er een dampdicht scherm wordt geplaatst.

2. Warm plat dak-methode

Het isoleren via de warm plat dak-methode wil zeggen dat deze isolatiemethode de draagconstructie zal isoleren. Deze isolatie wordt daarbij dan langs de buitenzijde van dakconstructie aangebracht. Daardoor zijn ook de constructiematerialen verwerkt in het isolatiemateriaal. Als de isolatie klaar is, dan wordt er een extra waterwerende laag aangebracht met rubber, roofing of EPDM. Het is een methode die vaak wordt toegepast. Uitzetten en krimpen gebeurt veel minder, daardoor is de kans op barsten en scheuren ook een stuk kleiner. De speciale dakconstructie is er nu ook als warmtebuffer.  

3. Omgekeerde plat dak-methode

De laatste methode die toegepast kan worden om uw plat dak te isoleren, is de omgekeerde plat dak-methode. Er wordt hierbij isolatie aangebracht op de waterkerende laag. De isolatie zal beschermd worden met een ballastlaag van hout, tegels of grind. Het is een methode die vaak toe wordt gepast bij dakterrassen, balkons en platte daken als deze frequent belopen worden. Hierbij moet er wel goed opgelet worden dat de isolatie drukvast moet zijn, maar ook weersbestendig. Vaak wordt er hierbij dan gekozen voor harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen).

Materiaal dakisolatie kopen

In de online webshop van Bouwdepot vindt u alles wat u nodig hebt voor de isolatie van uw plat dak, zowel voor de koude en warme als voor de omgekeerde plat dak-methode. Wij bieden materiaal van heel wat verschillende fabrikanten. Verder kan u kiezen op verschillende dikte, Rd-waarde, λ-waarde, en andere specificaties. 

 

Ontdek hier ons uitgebreide gamma dakisolatie

24 oktober 2017

Author: