Hoe uw dakkapel isoleren?

Hoe uw dakkapel isoleren?


Heeft uw dak een dakkapel? Dan kan deze opening in uw dak zorgen voor energieverlies, als deze niet goed geïsoleerd is. De meeste moderne dakkapellen zijn van kunststof vervaardigd en daardoor goed geïsoleerd. Heeft u echter een ietwat ouder model? Bijvoorbeeld van hout? Dan is het raadzaam deze eens onder de loep te nemen, ondanks het eventuele fraaie karakteristieke uiterlijk. Het loont altijd de moeite om uw dakkapel opnieuw te laten isoleren, om zo de energieprestaties van uw woning te verbeteren.

Waarom een dakkapel isoleren?

Is uw dak voorzien van goede isolatie maar de dakkapel die aanwezig is niet, dan zal er via deze dakkapel veel warmte verloren gaan. Dit is voor u erg jammer, omdat dit automatisch hogere stookkosten met zich meebrengt. Daarnaast kan inadequate isolatie ook vochtproblemen in de hand werken, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van koudebruggen. Dit kan condensatieproblemen in de hand werken.

Een dakkapel isoleren kan dus dubbele winst betekenen.

Dakkapel aan de binnenkant isoleren

Een dakkapel kan het beste aan de binnenkant worden geïsoleerd, omdat het doorgaans een relatief eenvoudige constructie betreft. U kunt de wanden van de dakkapel gemakkelijk isoleren met behulp van half harde platen, vervaardigd van minerale wol. Indien u deze procedure zelf op u neemt, dient u als volgt te werk te gaan:

  1. 1. Inspecteer allereerst de buitenbeplating op kieren en naden. De bedoeling hiervan is te achterhalen, of er geen tocht naar binnen komt. Is dit wel het geval, dan zult u deze naden en kieren eerst af moeten dichten vooraleer u de isolatie plaatst. Anders zal er immers alsnog energieverlies optreden.
  2. 2. Daarna kunt u beginnen met het maken van een raamwerk met behulp van houten latten. Hanteer hierbij een afstand van ongeveer 60 cm tussen de latjes. De dikte van de laten is afhankelijk van het isolatiemateriaal en de dikte ervan.
  3. 3. Vervolgens kunt u het isolatiemateriaal tussen de latten plaatsen. Zorg er dan natuurlijk voor dat alles goed aansluit. Over de isolatiematerialen brengt u een klimaatfolie aan, waarna u de aansluitingen met de wand en het dak af kunt dichten met acryl kit. Tape daarna de overlappende folie af met speciaal hiervoor bestemde klimaatfolietape.
  4. 4. U kunt ook nog overwegen om de binnenbeplating af te werken met plaatmateriaal. Let er dan wel heel goed op dat u het dampscherm niet doorboort. Dit om koudebruggen te voorkomen.

Hoe de buitenkant van een dakkapel isoleren?

U kunt er ook voor kiezen de isolatie aan de buitenkant van de dakkapel aan te brengen. Dit is echter alleen maar handig als ook de dakbedekking aan renovatie toe is. U kunt dan harde isolatieplaten op het dak plaatsen, waar u overheen nieuwe dakbedekking plaatst.

U kunt ook isolatie aan de binnenkant van uw dak overwegen. Echter bestaat daarmee een groter risico op condensatie wanneer de isolatie niet geheel dampdicht wordt afgewerkt. Deze beide manieren van dakisolatie kunt u derhalve best aan een vakman overlaten.

Isolatie van uw dakkapel leidt altijd tot lagere energiekosten

Wilt u jaarlijks besparen op uw energierekening? Dan is het allicht hoog tijd om uw dakkapel te isoleren. Bij Bouwdepot hebben we in ieder geval alle benodigde materialen en toebehoren. Al onze producten zijn van topkwaliteit en worden veelvuldig door de beste vakmensen gebruikt, u kunt daarmee rekenen op degelijke producten die de investering dubbel en dwars waard zijn. Neem gerust een kijkje in onze webshop. Heeft u vragen? Dan staan wij u graag te woord.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma

18 januari 2018

Author: