Hoe uw nieuw dak isoleren?

Hoe uw nieuw dak isoleren?


Laat u een nieuwe woning bouwen? Dan loont het zeker de moeite om meteen ook dakisolatie in uw bouwplannen op te nemen. Dankzij dakisolatie kunt u heel wat besparen op uw energiefactuur. Uw huis zal minder snel aan warmte verliezen, dus u hoeft ook minder te stoken. Dakisolatie heeft ook een positieve invloed op het lucht- en leefklimaat in uw woning, omdat de lucht tijdens de winterperiode minder droog zal zijn.

Bent u van plan deze klus binnenkort op te pakken, dan zijn er een aantal overwegingen die u zult moeten maken. U kunt het dak en/of de zolder van uw nieuwe woning namelijk op meerdere manieren isoleren. Dit kan langs de binnenzijde, langs de buitenzijde of met behulp van zelfdragende dakelementen.

Uw nieuwe dak isoleren langs binnen

Meestal wordt er gekozen voor dakisolatie langs binnen. U kunt heel wat isolatiematerialen gebruiken, afhankelijk van het soort dak waarover u beschikt. Nieuwe daken zijn over het algemeen gefabriceerd met spanten, het zogeheten spantendak. Omdat u in dit geval één dikke laag isolatie kunt aanbrengen, kunt u kiezen uit materialen zoals harde isolatieplaten, dekens van minerale wol, ingeblazen wol, gespoten PUR en tegenwoordig ook meerdere ecologische producten.

Is uw nieuwe huis om esthetische redenen volgens een oudere bouwwijze gebouwd, dan heeft uw woning misschien een gordingendak. U kunt dan tussen de kepers isolatiematerialen aanbrengen. Het meest geschikte isolatiemateriaal zijn varianten in de vorm van dekens of de ecologische producten. Deze kunt u nadien afwerken met gipsplaten, zodat het een mooi ogend geheel wordt.

Uw nieuwe dak isoleren langs buiten

Indien u uw dak wilt isoleren langs buiten, dan worden er over het algemeen speciale drukvaste platen van PIR of EPS gebruikt. Daarbovenop wordt het onderdak geplaatst en daarop weer de dakbedekking. Ook is het een optie om gespoten PUR te gebruiken. PUR (polyurethaanschuim) heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde en houdt dientengevolge erg goed de warmte binnen. Zo kunt u met een vrij dunne laag dakisolatie al uitstekende isolatiewaarden realiseren. PUR kan overigens ook aan de binnenkant worden gespoten. Dit is in de meeste gevallen iets goedkoper.

Isoleren met behulp van zelfdragende dakelementen

Een methode die bij nieuwbouw vaak wordt gehanteerd, is het gebruiken van zelfdragende ‘sandwichelementen’. De naam geeft eigenlijk al aan waar het om gaat: deze isolatieplaten zijn van meerdere lagen voorzien. Doorgaans gaat het om een laag isolatiemateriaal zoals kunststof schuim (PUR, EPS of PIR) en een laag die al afgewerkt is. Meestal in de vorm van gipsplaat of OSB. Ook zijn deze platen voorzien van tengellatten. Het voordeel van deze isolatieplaten is de snelle verwerking ervan. Het dak kan in rap tempo goed worden geïsoleerd en een onderdak is vaak in het geheel niet meer nodig.

Welke dakisolatiemethode is het beste voor uw woning?

Weet u niet zo goed wat u het beste kunt kiezen? Geen nood, Bouwdepot Online Bouwmaterialen denkt graag met u mee. Naast een brede waaier aan kwaliteitsproducten in onze webshop, kunnen we u ook adviseren op het gebied van isolatiemethoden en technieken. Zodat u de meest effectieve én efficiënte keuze maakt, waardoor u er in de winter heerlijk warmpjes bij zit.


19 december 2017

Author: