Hoe uw velux of dakraam isoleren?

Hoe uw velux of dakraam isoleren?


Wilt u binnenkort een velux of dakraam voorzien van isolatie? Dan zijn er vele zaken waar u op moet letten, als u deze klus correct en goed wil uitvoeren. Zo zijn niet alleen de aansluitingen van het veluxraam met het dak van groot belang, maar ook de aansluitingen met de wanden mogen niet over het hoofd gezien worden.

In dit bericht krijgt u een overzicht van alle aandachtspunten voor het isoleren van uw velux of dakraam, zodat u goed voorbereid aan deze klus kan beginnen!

Waarom een velux of dakraam isoleren?

Isolatie aanbrengen op een dakraam of velux is onontbeerlijk voor een goede totale isolatie van uw gehele dak. Er zijn in dit geval twee onderdelen die een zeer belangrijke rol spelen:

  1. 1. Het isolatiemateriaal dat u wilt gebruiken. Het materiaal helpt namelijk koudebruggen te voorkomen tussen de dakconstructie en het veluxraam. Verder houdt het isolatiemateriaal ook tocht tegen.
  2. 2. Het dampscherm dat u gebruikt. Een dampscherm beschermt uw velux én dakconstructie tegen vocht en condens, maar dient ook als luchtscherm. Wilt u dat uw isolatie goed uitpakt, dan is luchtdichtheid erg belangrijk.

Hoe een dakraam of velux isoleren?

Tijdens het isoleren van een veluxraam is het van belang dat u alle naden, gaten en kiertjes geheel luchtdicht opvult. Dit kan onder andere worden bereikt door het aanbrengen van opvullatten, langs het originele frame van uw velux. Minerale wol is ook een perfecte materiaalkeuze. PU-schuim kunt u hier ook prima voor gebruiken, met name voor de wat minder goed bereikbare plekjes.

Nadat u alle gaatjes en naden adequaat heeft opgevuld, kunt u een dampscherm plaatsen. Dit wordt ook wel een klimaatfolie genoemd. Hiervoor neemt u best de tijd, zodat het klusje secuur en met oog voor detail wordt afgewerkt. Wordt dit goed uitgevoerd, dan zult u als resultaat over een geheel luchtdicht geïsoleerd veluxraam beschikken, waarlangs geen energieverlies meer kan optreden. En dit merkt u zeker aan uw energiekosten!

Hoe een dampscherm plaatsen?

Zoals we hierboven hebben vermeld, is het plaatsen van een dampscherm een klus die de nodige aandacht vereist. De klimaatfolie is een onontbeerlijk onderdeel van de gehele isolatie van uw velux. U gaat hierbij als volgt te werk:

  1. 1. Plaats de folie over het raam. Snijd de folie vervolgens horizontaal vanuit het midden, en daarna verticaal langs beide zijden van het raam.
  2. 2. Breng speciale afwerkkit aan langs het schrijnwerk en druk de klimaatfolie hier goed in. Dit is nodig voor een totale luchtdichtheid.
  3. 3. Nu kunt u losse stroken dampscherm aanbrengen over de naden. Hanteer hierbij een overlap van circa 20 cm.
  4. 4. Plak tot slot alle naden en overlap nauwkeurig af met speciaal hiervoor bestemde isolatietape.

U kunt ook kiezen voor gebruik van isolerende kaders

Voor het isoleren van dak- en veluxramen zijn ook speciale isolerende kaders beschikbaar. Dit is een kant-en-klaar product, direct voorzien van isolatiemateriaal. Met het gebruik van deze isolerende kaders worden koudebruggen effectief voorkomen tussen de velux en uw dak. Deze methode is eigenlijk aan te raden voor iedereen die zeker wil zijn van het correct plaatsen van isolatie. Bovendien zijn de isolerende kaders geluiddempend.

Wilt u uw velux of dakraam isoleren?

Bekijk dan snel het ruime aanbod aan isolatiematerialen in onze webshop. U kunt de diverse soorten isolatiematerialen vergelijken en zo nagaan welke soort het meest geschikt is. Voor advies kunt u ons natuurlijk altijd contacteren.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma

18 januari 2018

Author: