Wat betekenen de verschillende isolatiewaarden?

Wat betekenen de verschillende isolatiewaarden?


Wanneer u de isolatiewaarde van uw huis wilt verhogen, dan kunt u kiezen uit een zeer breed aanbod aan maatregelen. Uw huis isoleren kent vele voordelen, niet alleen in het teken van duurzaamheid, maar ook voor uw portemonnee. In de winter zal u minder moeten stoken, en u zult ook minder last krijgen van problemen die gepaard gaan met slechte isolatie zoals vocht in woning.

Kiezen uit de verschillende isolatiemethoden kan echter behoorlijk lastig zijn, want wat beteken al die verschillende isolatiewaarden precies? Wanneer u geen expert op dit gebied bent, kan u misschien door de bomen het bos niet meer ziet.
Speciaal voor u hebben wij daarom de meest gangbare termen op een rijtje gezet. Zo weet u duidelijk waar u aan toe bent als u verschillende isolatiematerialen met elkaar vergelijkt.

De K-waarde

De algehele isolatiewaarde van een woning wordt in de K-waarde uitgedrukt. Deze specifieke waarde geeft iemand onder meer informatie over eventueel warmteverlies, bijvoorbeeld via het dak van een huis, de vloeren, ramen en de buitenmuren. Hoe lager de K-waarde, hoe minder warmteverlies er optreedt. Dus hoe lager, hoe beter. Nieuwbouwwoningen dienen te beschikken over een minimum K-waarde, namelijk k45.

De R-waarde

De isolatiewaarde van isolatiematerialen wordt uitgedrukt in de R-waarde. Concreet gaat het om het isolatievermogen. Men gebruikt deze waarde om onder andere de isolatiewaarde van vloeren, muren, daken maar ook dubbel glas aan te duiden. In dit geval is een hoge waarde juist positief, want een hoge R-waarde vertegenwoordigt een hoog isolerend vermogen van het materiaal. De berekening van de R-waarde wordt uitgevoerd aan de hand van de materiaalsoort en dikte ervan. De R-waarde wordt trouwens gehanteerd als maatstaf voor het verkrijgen van subsidies en premies.

De Rc-isolatiewaarde

Koopt u een product of materiaal dat uit meerdere isolatielagen bestaat, dan zal u een Rc-waarde tegenkomen. Verschillende isolatielagen hebben namelijk een versterkende werking op elkaar, hetgeen wordt uitgedrukt in deze specifieke waarde. De Rc-waarde staat voor de totale isolatiewaarde van alle lagen. Het is in feite gewoon een optelling van de verschillende R-waarden. In dit geval geldt dus ook: hoe hoger, hoe beter.

De U-waarde

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte per vierkante meter van een bepaald constructiedeel ontsnapt. Deze waarde wordt bepaald door ook de R-waarde mee te nemen in de berekening. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Dit betekent immers dat er weinig warmte ontsnapt. Maximum U-waarden lopen overigens uiteen, afhankelijk van het soort materiaal en of dit transparant is.

De Lambda-isolatiewaarde

Via de Lambda-isolatiewaarde wordt het isolerende karakter van een specifiek soort materiaal bepaald. De Lambda-waarde geeft de warmtegeleiding van materialen weer, hetgeen de basis vormt voor het berekenen van de andere isolatiewaarden. Hoe lager de Lambda-waarde, hoe beter het isolerend vermogen van een materiaal. Dit komt omdat dit duidt op weinig warmteverlies. En relatief lage Lambda-waarde kan trouwens gecompenseerd worden door de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal te vergroten.

Het juiste isolatiemateriaal kiezen

Nu u weet wat al deze isolatiewaarden precies betekenen, wilt u natuurlijk zo snel als mogelijk aan de slag. Neem een kijkje in onze webshop. Daar vindt u in ieder geval gegarandeerd de juiste spullen voor uw isolatieklus. Wilt u nog wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op.Wij helpen u graag verder.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma

23 maart 2018

Author: