Waarom uw spouwmuur isoleren?

Waarom uw spouwmuur isoleren?


Een goed geïsoleerde woning kent vele voordelen. Zo zult u minder last hebben van warmteverlies, beter uw binnenklimaat kunnen regelen, en over het algemeen zullen uw energiekosten een stuk lager uitvallen.

Bekende maatregelen die u kunt nemen, zijn onder andere het laten zetten van dubbel glas, extra isolatiematerialen aanbrengen tegen uw gevel of dak en het laten nakijken van uw woning op mankementen en zwakke plekken.
Eén van die zwakke plekken betreft de gevel. Langs een gevel kan immers veel warmteverlies optreden. Ook vocht kan via een verzwakte gevel naar binnen treden. U kunt dit probleem oplossen door uw spouwmuur te laten (na-)isoleren. De spouwmuur is een veelal vergeten (en soms zelfs compleet ontbrekend) onderdeel van een woning. Een spouwmuur kan echter veel winst opleveren indien hij goed geïsoleerd is.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is in feite een soort dubbele muur, waarbij tussen de 2 muren een lege ruimte (lucht) wordt gelaten. Dat stukje open ruimte wordt de spouw genoemd.

Een spouw helpt om te voorkomen dat vocht van buitenaf naar binnen treedt. Voorts heeft de spouw ook een isolerende functieOm de spouwmuur nóg beter te laten isoleren en warmteverlies te verminderen,wordt de laatste tijd de spouw steeds vaker “actief “geïsoleerd . Door het vullen van de lege spouwruimte met isolatiematerialen, wordt de warmte binnenshuis nog beter vastgehouden. Zo kunt u dus nog een beetje extra op uw energiekosten besparen.

Kan uw spouwmuur extra worden geïsoleerd?

Niet alle spouwmuren kunnen worden (na-)geïsoleerd. De spouw dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen. In ieder geval wordt een minimale spouwdikte van 3,5 cm gehanteerd. De reden hiervoor is vrij logisch: is de ruimte kleiner, dan passen de hiervoor geschikte isolatiematerialen niet in de spouw. Voorts dient uw spouw proper te zijn en vrij van vuil en mortelresten. Dit garandeert een goede hechting en afwerking.

Over het algemeen zien wij dat veruit de meeste spouwmuren in aanmerking komen voor (na-)isolatie.

De voordelen van een goed geïsoleerde spouwmuur

Een goed (na-)geïsoleerde spouwmuur kent meerdere prettige voordelen, die het wonen in uw huis veraangenamen én de energiekosten omlaag drukken. U kunt denken aan:

  • Lagere energiekosten op jaarbasis, door een aanzienlijke vermindering van warmteverlies
  • – Tegelijkertijd is uw huis juist in de zomer koeler doordat hitte minder snel naar binnen kan komen
  • – Een fijner en stabieler binnenklimaat door minder temperatuurschommelingen
  • – Een geïsoleerde spouwmuur biedt als bonus ook geluidsisolatie; uw huis zal dus stiller worden en geluiden van buitenaf worden beter gedempt
  • – Spouwmuurisolatie is beter voor het milieu vanwege een vermindering van uw energiegebruik

Alle materialen die u nodig heeft voor spouwmuurisolatie vindt u bij Bouwdepot

Indien u ook uw spouwmuur wilt (laten) isoleren, dan bent u voor alle benodigde materialen bij ons in ieder geval aan het juiste adres! In onze webshop vindt u alles dat u nodig heeft, met de garantie van topkwaliteit

Heeft u nog vragen? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren. Wij helpen u graag verder.

 

Ontdek hier ons uitgebreide gamma isolatiematerialen

23 maart 2018

Author: