Welke soorten dakisolatie zijn er?

Welke soorten dakisolatie zijn er?


Uw dak isoleren is een uitstekende manier om uw jaarlijkse energiekosten te drukken. Veel warmte gaat namelijk via de bovenkant van uw woning verloren. Hoe kan u echter uw dak isoleren? En welke soorten dakisolatie zijn er voorhanden?

Dakisolatie hangt af van uw dakcontructie

Wanneer u opteert voor het (laten) plaatsen van dakisolatie, dan zult u er ongetwijfeld achter komen dat er een enorme keuze is aan verschillende isolatiematerialen. Welke materialen u kiest, is grotendeels afhankelijk van het soort dak waarover u beschikt. Zo zijn sommige materialen uitermate geschikt voor hellende daken, terwijl u met een plat dak beter af bent bij een alternatieve keuze.

Daarnaast speelt de wijze waarop uw dak is gemaakt ook een rol. Oudere huizen hebben veelal een gordingendak. Deze zijn gebouwd met horizontale en verticale gordingen, waartussen kepers zijn geplaatst. U kunt in dit geval de isolatie het beste tussen zowel de gordingen als kepers plaatsen, waarna u de isolatiematerialen bedekt met een laag gipsplaten voor een mooie afwerking. Nieuwere woningen beschikken daarentegen over een spantingendak. U kunt de isolatiematerialen dan in één dikkere laag aanbrengen en naar wens afwerken.

Vele soorten isolatiematerialen voor uw dak

Materialen voor dakisolatie zijn zeer verschillend en beschikbaar in vrijwel elke gewenste uitvoering. Zo kunt u kiezen uit matten en platen, maar ook uit gespoten en geblazen dakisolatiematerialen. Ook zijn er steeds meer ecologische producten te koop voor degenen die graag een steentje bijdragen aan het milieu. De volgende soorten kunt u globaal verkrijgen:

  • – Harde isolatieplaten van diverse materialen
  • – Matten en dekens van diverse materialen
  • – Isolatiepanelen van diverse materialen
  • – Isolatiematerialen die worden gespoten
  • – Isolatiematerialen die worden geblazen
  • – De zogeheten zelfhoudende dakisolatie

Keuze uit een ruime keur aan materialen

De materialen die worden gebruikt zijn al even talrijk. Zo kunt u kiezen voor minerale wol. Dit isoleert zowel thermisch als op akoestisch gebied en is tevens brandwerend. Minerale wol wordt veelal in matten gekocht, maar kan ook worden geblazen. Ook kunt u kiezen voor kunststof dakisolatie, zoals EPS, PIR, PUR en XPS. Kunststof isolatie is goed bestand tegen vocht en heeft een lange levensduur.

Wilt u liever een milieubewust alternatief, dan heeft u ook nog de keuze uit verschillende ecologische producten. Dit kan bijvoorbeeld schapenwol betreffen, hennep, cellulosevlokken (gerecycled papier), kurk en houtwol. Deze materialen beschikken over goede damp-open eigenschappen en drogen daardoor snel uit. Bovendien isoleren ze net zo goed als de andere varianten, indien correct aangebracht door een vakman.

Wilt u graag meer informatie?

Neem dan sowieso eens een kijkje in onze webshop. Bouwdepot Online Bouwmaterialen biedt u een prachtig assortiment aan isolatiematerialen en bijbehorende nevenproducten van enkel de hoogste kwaliteit. Onze producten worden door vakmensen gebruikt met uitstekende referenties, waardoor u ervan verzekerd kunt zijn dat u alleen het beste voor uw woning aanschaft. Ook staan wij natuurlijk graag voor u klaar met deskundig advies, indien u besluit de klus zelf op te pakken. Hoe dan ook kunt u bij ons terecht voor elke dakisolatieklus.

Ontdek hier ons uitgebreide gamma

19 december 2017

Author: